Pulykamáj rizottó
4 főre
Hozzávalók:
- 35 deka pulykamáj (csirke is tökéletes, ma ez volt akcióban)
- 1 bögre bulgur (20 deka)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 1ökölnyi csicsóka
- 20 deka zöldborsó (mirelit is)
- petrezselyem
- friss majoránna
- olaj, só, fehér bors, reszelt sajt
A bulgurt szitán megmos. 7 dl vizet melegít, ha forr, beledob a megmosott máj. 2-3 percig benne, aztán kivesz. Habot lehalássza kis szűrővel mert az nekünk nem kell. A bulgurt fazékba, rá a májas lé, annyi, ami elfedi, és még egy kicsi. Kicsi só, sok bors.
Vöröshagymát apróra, olajra. Sóz. Sárgarépa pucol, csicsókát kefél – így mondjuk – és apró kockákra vág. Ez a legunalmasabb feladat, de lehet közben imádkozni, tűnődni, meditálni, arra jó. Hagymára figyelni! Inkább kis lángon, alacsony fokozaton dinsztelni. Mehet hozzá a répa-csicsóka. Pár percig pirítani, kavargatni aztán irány a bulgur után. Májakat szintén apró kockákra vág. A pihenés alatt kiengedi magából a maradék vért, ami jó. Ha jól dolgoztunk, ekkor már nincs víz a bulgur alatt, mehet bele a máj, jól elkavar. Pár perc, és kész. Tegyük bele a petrezselymet és a majorannát, apróra vágva, végül reszeljünk hozzá 20 deka sajtot.