Veganuár vörös lencsével

Az újév sok ember számára az új szokások kialakításának az ideje. Az egyik ilyen kezdeményezés a ,,Veganuary” vagy magyarul Veganuár, amely egy nemzetközi kampány, hogy az emberek egy hónapig kipróbálják a vegán étrendet. Ez nemcsak az állatok védelméről szól, hanem arról is, hogy fenntarthatóbb és egészségesebb életmódot valósítsunk meg. A veganuár csupán egy rövid egy…

A vörös lencse beillesztése a mindennapi étrendbe

Újévkor szinte minden család asztalára kerül lencse főleg lencseleves formájában, ha többen ismernék a kedvező élettani hatásait, valószínűleg nem csak ez év ezen időszakában lenne ekkora népszerűsége. A lencse kiváló növényi fehérjeforrás, így nagymértékben képes hozzájárulni a napi fehérjeszükségletünkhöz A lencse fogyasztásával visszaszorítható az állati eredetű fehérjeforrások bevitele, ami fenntarthatósági és egészségügyi szempontból egyaránt előnyös….

Hogyan ne együnk túl sok édességet decemberben?

A karácsony közeledtével a boltok polcain egyre nagyobb arányban megjelennek az ünnepekhez köthető édességek a bejglitől egészen a szaloncukrokig. A kínálat évről évre bővül, így még olyanok is kísértésbe esnek, akik alapvetően nem rajonganak a hagyományos ünnepi édességekért. Ahhoz, hogy a decemberünk ne az állandó édességfogyasztásról szóljon az első lépés, hogy már a bevásárlásnál is…

Ételek novemberben szezonális alapanyagokból II.

A tél közeledtével ahogy szűkül a gyümölcs- és zöldségkínálat, egyre nehezebb dolgunk van a heti főzés és bevásárlás tervezésekor, azonban ilyenkor sem kell aggódnunk, hiszen végre eljött az őszi ételkülönlegességek időszaka. Egy hűvös őszi vasárnap reggel kiváló napindító egy adag gesztenyés hajdinakása. A hajdina fogyasztása inkább a hideg időszakban terjedt el, persze ennek ellenére szezonális…

Ételek novemberben szezonális alapanyagokból I.

Bár a nagy zöldség- és gyümölcsszezon véget ért, még novemberben is számos alapanyag rendelkezésünkre áll, melyekből változatos ételeket készíthetünk. Novemberben az alábbi alapanyagok tekinthetők szezonálisnak: gabonák, olajos magvak, gesztenye, alma, birsalma, körte, endívia, fejes saláta, rukola, cukorsüveg saláta, madársaláta, spenót, mángold, kelkáposzta, fodroskel, kínai kel, kelbimbó, édeskáposzta, lilakáposzta, brokkoli, karalábé, pasztinák, főzőtök, sütőtök, petrezselyemzöld,petrezselyemgyökér, póréhagyma,…

|

Védekezőrendszerünk támogatása az őszi időszakban

Az őszi időszakban a hűvös, nyirkos időjárás beköszöntével ismét előtérbe kerül a védekezőrendszerünk támogatása. Szervezetünk csak úgy tudja felvenni a harcot az őt ért támadásokkal, ha minden szükséges tápanyagot biztosítunk számára. Ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön számos különböző tápanyagot kell bevinnünk napról napra az étkezéseinkkel. Az új immunsejtek képződéséhez szükség van fehérjére. Ha fehérjebevitelről…

Gyors és tápláló reggeli II.

Az ideális reggeli nagyon fontos nem csak hétvégén, hanem a rohanós hétköznapokon is. Bár ahhoz, hogy a reggelink biztosítsa a szervezetünk indításához szükséges energiát és tápanyagokat, számos követelménynek meg kell felelnie. Az optimális reggeli tartalmaz elég rostot, friss zöldséget és gyümölcsöt és teljes értékű fehérjét is. Ezt azonban nem lehetetlen, sőt nem is nehéz megvalósítani….

Gyors és tápláló reggeli I.

A mai rohanó világban sajnos pont az egyik legfontosabb főétkezésünkre a reggelire nem jut sem kellő mennyiségű idő, sem megfelelő odafigyelés. Nem véletlen a péksüteményekre való óriási kereslet, hiszen egyszerű és gyors reggeli alternatívaként tekintünk rájuk. A péksütemények étvágygerjesztő illata a szupermarketekbe belépve rögtön arra sarkall, hogy tegyünk belőlük egy párat a kosarunkba. Ki ne…

Augusztusi szezonális ételek gabonákkal

A nyár második félében is számtalan szezonális nyersanyag áll rendelkezésünkre, ahhoz, hogy tápanyag dús ételeket készítsünk, ezzel támogatva az egészségünket. Érdemes kihasználni az évszak adta lehetőséget, hiszen rengeteg féle zöldség és gyümölcs kerülhet frissen az asztalunkra. Augusztusban szezonális élelmiszerek: borsikafű, bazsalikom, citromfű, petrezselyemzöld, póréhagyma, lestyán, szárzeller, kakukkfű, fokhagyma, koriander, levendula, kapor, majoránna, menta, oregánó, rozmaring,…

Köles keletiesen

Köles keletiesen

(4 főre) Egy csirkemellet (mindkét felét), vékonyabb szeletekre vágok, sózom, borsozom. A kölest a zacskón szereplő útmutatás alapján megfőzöm, de úgy, h a főzővízbe bedobok egy rúd fahéjat. Amikor a köles már majdnem kész, a csirkemelleszeleteket egy jó nagy serpenyőben 2 ek vaj és 2 ek olaj keverékén elkezdem kisütni, először mindkét oldalát jól megpirítom, (kb 2-2…