Karácsonyi ételek fogyókúrázónak I.

2023 december 1, péntek Off By Eletfa Elelem

A karácsonyi vendégvárások és vendégeskedések velejárója a napokon át tartó állandó evés, ami, ha nem is tart sokáig, mégsem tesz jót az egészségnek. Ezért az ünnepi időszakban is fontos a mértékletesség. Bár nem reális karácsonykor szigorú diétát tartani, ilyenkor sem érdemes kontrol nélkül enni.

Ha az ünnepi menüről nem is mondunk le az üdítőitalok fogyasztásáról mindenképpen megéri. Egy három-négy fogásos karácsonyi vacsora önmagában is az egész napi kalóriaigényünket is meghaladhatja, fontos, hogy legalább a cukros üdítőkkel ne fokozzuk a túlzott energiabevitelt. Érdemes észben tartani, hogy az egészségesnek tartott gyümölcslevek is magas kalóriatartalmúak. Egy deciliter 100 %-os narancslé körülbelül 45 kilokalóriát tartalmaz, kettő vagy akár három pohár elfogyasztása esetén már számottevő energiatöbbletről van szó. Persze, ha választanunk kell, jobb a magasabb gyümölcstartalmú üdítőitalok mellett dönteni, azonban, ha hozzáadott cukrot nem is tartalmaznak, a természetes cukortartalmuk igen magas. Ha a vízzel nem sikerül megbarátkoznunk, akkor hígítsuk fel a 100 %-os gyümölcsleveket legalább fele mennyiségű vízzel.

Az üdítőitalok mellett a másik fő ,,üres-kalóriaforrások” a sütemények. Természetesen a karácsonyi menü része a desszert, azonban nem feltétlenül kell a legcukrosabb desszertek közül választanunk. A különböző gabonafélék számtalan egészséges desszertalternatíva alapját képezhetik. A quinoafelfújt kiváló kalóriaszegény desszert lehet, ha megfelelően készítjük el. A quinoa az alacsonyabb energiatartalmú gabonafélék közé tartozik. Az ízesítéshez használhatunk energiamentes édesítőszereket, ha a minél alacsonyabb szénhidrátbevitel fontos szempont. Ha nem akarjuk nagyon szigorúan csökkenteni a felfújt szénhidráttartalmát, akkor hozzáadott cukrot nem tartalmazó lekvárt is keverhetünk az megfőzött quinoához. Majd adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét. A quinoafelfújt tetejére karikázzunk almát, majd szórjuk meg fahéjjal. Szerencsére az alma egész évben elérhető, változatosan felhasználható, nem túl magas a természetes cukortartalma, és értékes pektinforrás is. Végül süssük meg a felfújtat, melegen és hidegen egyaránt tálalhatjuk.

Felfújtat bármilyen gabonából készíthetünk, viszont a karácsonyi időszakban, amikor egyébként is jellemző a túlevés, inkább a kalóriaszegényebbeket érdemes választani.

A karácsonyi időszakban népszerű az olajos magvak, főként a dió és a mák fogyasztása, melyek nagyon értékes, tápláló élelmiszerek, de a magas zsír és kalóriatartalmukkal számolnunk kell.

 

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök