Receptek

FŐzzünk, mert ez egy FŐ tevékenység, hogy gondoskodjunk szeretteinkről és önmagunkról. Saját receptjeink mellett ide kattintva további gabonás recepteket találhatóak.

Hozzávalók: 

1 tasak köles
5 csokor petrezselyem
1 csokor menta
1,5 citrom leve
Oliva olaj
4 paradicsom
4 szál újhagyma
őrölt római kömény
őrölt szegfűbors

A kölest folyó víz alatt leöblítjük, sós vízben megfőzzük. Míg kihűl, apróra vágjuk a zöldfűszereket, az újhagymát és a paradicsomot is kicsi darabokra vágjuk, citromlével, olajjal megöntözzük. 1-1 teáskanál fűszert teszünk hozzá majd végül a kölessel alaposan elkeverjük. Jót tesz neki, ha lehűtjük és hagyjuk állni egy darabig, hogy a dresszing elvégezze a dolgát. Az eredeti libanoni receptben a köles helyett kuszkusz szerepel, de mindkét változat finom, hűsítő nyári saláta.

 

Hozzávalók:

  • 1 kg oldalas
  • 6 ek. méz
  • 4 gerezd fokhagyma
  • maroknyi reszelt gyömbér
  • 6 ek. szójaszósz
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. szezámolaj
  • bors
  • Körethez:
  • 2 tasak hajdina
  • 1 kaliforniai paprika

 

A csontos húst mos, leszárít. Bordák mentén felszeletel. Mézet egy magas falú tálban 1dl vízzel elkever, bele felszeletelt fokhagyma, szójaszósz, gyömbér. Hús bele, plusz rá az olajak, bors. Lefed, hűtőbe egy napra. Aztán húst tepsiben tesz, legyenek viszonylag szorosan, hogy a lé el tudja lepni. Megöntöz. 200 fokon 20-20 percig süt, megforgat. Ha kész tálalni a páccal, ami erősen zsíros lesz, de alatta a pecsenyelé isteni. Le lehet önteni. Hajdinát megmos, leszűr, kis olajon megpirít, felönt forró vízzel,  sóz és főz. Ha puha leszűr és kis kockákra vágott kaliforniai paprikával elkever. Próbáltam már csípős paprikával is, jól megy az édeskés húshoz.

Ez a szerencsétlen pulyka egész jó. Nincs karaktere, nem egy személyiség, de éppen ezért kedvünkre használhatjuk. Ha egészséges húst akar fogyasztani az ember, nem téved, ha a pulykát választja. Alacsony kalória, magas fehérje. Kezem ügyébe került egy fél pulykamell, aztán inspirált. 

Ami kell hozzá:

fél pulyka melle, szeletelve, nem klopfolva

fél deci szezámolaj (lehet napraforgó is, csak akkor nem lesz olyan finom )

só, bors a húsra, mindkét oldalon

2 gerezd fokhagyma

egy deci sör

egy bögre köles, megmosva

2-2 deci tej és víz forral

8-10 deka 100%-os juhtúró

friss, vagy szárított tárkony. a szárított kevésbé intenzív, a frissből kevesebb is elég. Szárítottból egy tk. 

5 deka vaj

a salátához:

negyed fej újkáposzta, vékony szeletekre, aztán negyedelve, gyufaszálnyira

ecet

só, cukor

őrölt köménymag

 

A húst mos, szeletel. Fokhagymát vékonyra szel. A besózott, borsozott húst a felhevített olajon pirít. Mindkét oldala legyen rózsaszínű. Foki rá. Pirít, aztán sörrel meglocsol. Párol, fedő alatt. 20 perc. Alacsony hőfokon. Végén mehet bele a tárkony. Ha szárított, hamarább, ha friss elég a végén. A megmosott kölest fele vízben, fele tejben főz. Annyi kell hozzá, hogy egy ujjnyira fedje el. Minimum lángon párol. Juhtúró bele, ez adja a sót neki. Egy gerezd fokhagyma még kerülhet bele. Idővel kóstol, ha kell sóz. Kavargatni, folyamatosan! A húst figyeljük. Ha  a sör elpárolgott, kell hozzá még víz, jobb esetben húsalaplé, vagy zöldség. Tettem csípős zöldpaprikát is a húshoz.

A saláta marhára egyszerű: a friss, zsenge káposztát apróra vágom, ecettel meglocsolom, só,cukor, őrölt kömény hozzá, és egy kis víz. Keverem, rázom, hagyom. 

Idővel a hús is kész, és a lelkesen kavargatott kölespuliszka is puha lesz. Ekkor adjuk hozzá a vajat. Tálalható.

Téli hütték illata száll. Sül a polentám, a légkeverés meg idekeveri a szagát. Az utóbbi hetekben rám került egy kis pocok háj, ezért is lett ilyen a polentám. Light. A kukoricadarából illetve lisztből készített puliszka azért is téli eledel, mert szénhidrát bomba, de miután én nem vagyok favágó télen sem eszem ilyet. Ez a változat kölesből készült, érdemes róla tudni, hogy szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét, pláne ez az egyetlen olyan gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású. Ja, és a B-vitaminok! 40 perce sül, ki is veszem. 

 

Ami kell bele:

1 tasak Életfa Élelem (125g) köles

5 deka kukoricadara

néhány szelet füstölt sonka

10 deka juhtúró

3 dl tej

3 dl víz

só nem kell, mert a 100 százalékos juhtúró bitang sós

5 deka vaj

 

A vizet és a tejet elkeverem, bele a mosott köles és csurgatva a dara. Kevergetni 20 percig, időnként lehúztam a lapról, lefedtem, aztán megint vissza, keverni. Ha már szinte kész a köles benne, mehet a juhtúró. Hagytam hűlni, elkevertem benne a vajat aztán kikentem, liszteztem a formát és az alját beborítottam a sonkával. Puliszka rá, kis vajdarabkák és sütni 180 fokon 30-40 percig. Tanulság: inkább több kis formában süssétek, mert a közepe, khm, krémes lett.

30-40 dkg laskagomba

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

kakukkfű vagy kakukkfüves házi sajt

só, bors

5 dkg vaj

1 dl száraz fehérbor

1/2 citrom leve (és héja)

2 dl tejszín, 1 tasak (125gr) köles

 

GYORS!

Kölest megmos, kis olajon pirít, sóz és felönt fél liter forró vízzel. Amíg elkészül közepes fokozaton 15 perc alatt, dobjuk össze a laskát. Apróra vágott hagyma és fokhagyma vajon/olajon sóval dinsztel. Gomba megmos, laskára vág – 0.5-1 cm csíkok – hagymához. Só, bors, kakukkfű vagy belemorzsolt a kakukkfüves sajt, de a sajtot csak akkor, ha már a gomba összeesett. Citromlé és héj, bor. Kóstol. Hamar elpirul a lé,, menjen rá a tejszín. Egyet rottyan, és kész is. A köles eddigre már elkészült, pihen. Petrezselymet megmos, leszárít, apróra vág és elkeveri a kölessel. 

(4 főre)
35 deka pulykamáj (csirke is tökéletes, ma ez volt akcióban)

1 bögre bulgur (20 deka)

1 fej vöröshagyma

1 sárgarépa

1ökölnyi csicsóka

20 deka zöldborsó (mirelit is)

petrezselyem

friss majoránna

olaj, só, fehér bors,reszelt sajt

 

A bulgurt szitán megmos. 7 dl vizet melegít, ha forr, beledob a megmosott máj. 2-3 percig benne, aztán kivesz. Habot lehalássza kis szűrővel mert az nekünk nem kell. A bulgurt fazékba, rá a májas lé, annyi, ami elfedi, és még egy kicsi. Kicsi só, sok bors.

Vöröshagymát apróra, olajra. Sóz. Sárgarépa pucol, csicsókát kefél – így mondjuk –  és apró kockákra vág. Ez a legunalmasabb feladat, de lehet közben imádkozni, tűnődni, meditálni, arra jó. Hagymára figyelni! Inkább kis lángon, alacsony fokozaton dinsztelni. Mehet hozzá a répa-csicsóka. Pár percig pirítani, kavargatni aztán irány a bulgur után. Májakat szintén apró kockákra vág. A pihenés alatt kiengedi magából a maradék vért, ami jó. Ha jól dolgoztunk, ekkor már nincs víz a bulgur alatt, mehet bele a máj, jól elkavar. Pár perc, és kész. Tegyük bele a petrezselymet és a majorannát, apróra vágva, végül reszeljünk hozzá 20 deka sajtot.

Először fokhagymás póréhagyma krémlevesbe kevertem egy kis juhtúrót de olyan prímán bolondította meg, hogy nyomban a hűtőajtóban állva vadásztam, mibe lehetne MOST azonnal juhtúrót tenni. Leveses hangulatom volt és egy pár kilónyi kifliburesz az orrom előtt, mentek is gyorsan a levesbe. A végén eltipegtem a szobai erkélyládákhoz és  szakítottam a friss, zöld majorannából, azt szórtam bele.

 

Ami kell bele:

60 dkg burgonya

1 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

só, bors

friss majoranna

2-3 evőkanál juhtúró

1 marék tönkölybúza előző nap beáztatva

 

Krumplit tisztít, aprít. Vajon vöröshagyma dinsztel, sóz. Fokhagyma is bele, nyomóval. Rá a krumpli és víz, elfedje. Só, bors. Ha megfőtt botmixerrel krémesít és juhtúró. Még pár fordulat a mixerrel és kész. Ha nincs friss majoranna akkor szárítottat a főzés közben adni bele. A tönkölyt 25 percig sós vízben főzni, levesbetétnek kiváló.

levesbetét: tönköly

1 közepes fej karfiol

fél csokor medvehagyma (7-8 szál)

1fej vöröshagyma

só, fehérbors, szerecsendió

1 pohár tejföl

 

Hagyma olajon pirít, medvehagyma apróra vág, felét a hagymához szór, karfiolt tisztít, rózsáira szed, szintén a hagymához ad. Húslevessel vagy vízzel felönt, éppen csak ellepi. Só, bors, szerecsendió. Ha a karfiol megpuhult botmixerrel pürésít, ha túl sűrű lett, plusz húsleves vagy víz. Maradék medvehagyma is bele, tejföllel elkever, vagy tejszínnel, vissza a tűzre egy kicsit. 

A sarki töröknél ez a török rizs. Pedig búza.

 

1 bögre bulgur (20 deka)

1 bögre víz

olaj

só, bors,

100 gramm paradicsomszósz

 

Olyan egyszerű, amilyennek látszik. Megmosni a gabonát, leforrázni sós vízzel, 20 perc vár. Olajat melegít, bele paradicsomszósz, kever, só, bors kavar. Ha már sűrűsödik mehet bele a puhult bulgur. Pergősre.

Tegnap elvittem anyámat is a Szimpla Háztáji Piacra a Kazinczy utcába, hadd lásson világot. Kicsit szélesíteném a kört, ne csak az “SZTK”-ba meg „ingyenes” varázskezelésekre járjon már, hanem inkább egyen rendes kaját. És mozogjon. Rá is kapott, jövő vasárnap visszajön egy házi medvehagyma pestóért és valami natúr elixírért, érfalról plakkot mosni.

A szokásos sajtos bevásárlás után beugrottam az egyik ficakba Alexy Gyurihoz, ő itt a gombász. Mindig van valami újdonsága, ahogyan a természetnek is. Szívesen sztorizik róla! 

Ezúttal a Tövisaljagomba keltette fel az érdeklődésemet. Tényleg ő szedte, a karja tele volt karistolva a bokrok tövisétől. Hard work.

Gyuri mesélte, hogy csak május végéig ajánlatos szedni, mert “mérgezős” hasonmása , a Zöldesszürke döggomba május végével megjelenik a természetben, és néha még szakemberek is tévesztik, nemcsak a megrögzött gombagyűjtők. Olyan infója is van, hogy emiatt országosan tiltva van az értékesítése. De miután a gomba egy erőteljesen határozott teremtmény, nem érdekli a meteorológia, sem a szakkönyvek, és akkor jelenik meg a termőteste amikor úgy érzi, hogy jelenése van, ezért Gyuri kollégái vizsgáltak már októberben Májusi pereszkét is… ez lenne az, hogy bolondgomba? Mindjárt elkapom.

Gyors kaja:

két maréknyi tövisaljagomba

fél fej vöröshagyma

fél fej új fokhagyma

5 deka vaj

1 dl száraz fehérbor

zellerlevél

só, bors

kis tejszín

5 deka bulgur

 

A gombákat alaposan, folyó víz alatt lemosni, lemezkéket is, mindkét oldalról. Nem fólián a garázsban terem ez, hanem az erdőben! Hagymákat aprít, olvasztott vajra vele, dinsztel. Én ezúttal egy marha régi és nehéz kerámia bevonatos vaslábasba tettem fel az ételt, ebben nem ragad le semmi és kevesebb zsiradék is elég, sőt: nagyon jó a hőelosztása. A fedele is jól zár, az is nehéz. A hagymákhoz adjuk a gombákat, só, bors. Zeller levelét aprítom, megy utána. Közepes lángra. Ha már engedett a levéből löttyintek rá egy kis bort, párolunk. Kimérem és megmosom a bulgurt, bele a tálba, és később egy kis tejszín. Még mielőtt megpuhul a bulgur lehet is lehúzni a tűzről, fedő alatt magába fogja szívni a levet. Olyan lett, mint egy gombás rizottó. 

15 dkg bulgur

1 közepes fej kelkáposzta

10-10 dkg juhtúró és orda, vagy túró

2 tojás

1 vöröshagyma

só, bors

 

A bulgurt átmosni szitán, majd egy bögre forró vízzel leönteni, lefedni 20 percre. A kelt tisztít, felvág és forró, sós vízben (én szójaszószt öntök bele só helyett) 15 percig főz. A hagymát olajon dinsztel, sóz és a bulgurt hozzáad, ha maradt alatta víz sem baj, azzal tovább főz a hagymával, míg el nem párolog. A túrókat villával feltör, összekever, hozzá a két, felvert tojást, borsot. A megpuhult kelt leszúr, bulgurt ellenőriz, kész-e. Egy kis tepsit kivajaz, morzsával vagy liszttel megszór. Első réteg a kel, rá a bulgur, jön a túró, megint kel végül a maradék túró. Sütőben 180 fokon pirulásig süt.

A hagymás paradicsom salátát én szója szósszal sózom, úgy finomabb.

2 főre

Hozzávalók:

 

30 dkg lazac 

1 tasak köles (125 gr)
20 dkg zöldborsó 
arasznyi póréhagyma 
5 dkg vaj  
só, bors

 

A pórét vajon dinsztelem, a megmosott kölest beleszórom és pirítom kicsit. Hozzá a (mirelit) borsó és forró víz, ami épp csak ellepi. 8 percig fedő alatt főz, majd negyedórát pihentetni tűzről levéve. Közben a leöblített, papírtörlővel leszárított lazacot – 2 szelet – enyhén megsóz, rá a frissen őrölt bors és kis vajon mindkét oldalát megsüt. Én szeretem, ha rózsaszín marad a belseje, aki szárazon szereti, az süsse tovább.

1 tasak köles (125 gr)

1 liter tej

fél liter víz

fél zacskó vanília puding

vaníliás cukor, méz ízlés szerint

szerecsendió

 

A tejet a vízzel együtt melegítjük, forrás közeli állapotig. A kölest kivágjuk a zacskóból, hogy kevergetni tudjuk a lében kb. 20 percig. Ha már teljesen megdagadt hozzá adjuk a pudingot és a cukrot, reszelünk bele egy kevés szerecsendiót. Kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. Hidegen és melegen is finom, adhatunk hozzá gyümölcsöket, tejszínhabot. Én ezúttal csészébe tettem, miután megdermedt kiborítottam, és rumos aszalt szilvát kerítettem mellé.

Ovis kaja, ezért is tálaltam az én gyerekkori tányérkámba!

2 személy desszertjéhez:

1 tasak hajdina

1 l víz
2 nagy vagy 3 kisebb alma
ízlés szerint méz
gyömbér
citromhéj

 

A hajdinát folyó víz alatt zacskóstul leöblítjük, majd enyhén sós vízben puhára főzzük (kb. 20 perc). 

Amíg a hajdina fő, meghámozzuk az almákat, magházukat eltávolítjuk, és az almát lereszeljük, esetleg turmixoljuk. A megfőtt hajdinához keverjük. Ízesíthetjük fahéjjal, gyömbérrel, citromhéjjal. Ha nem találjuk elég édesnek, mézet is tehetünk bele.

Összetevők: 

1 tasak tönkölybúza (125g)

10 dkg szalonna

2 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

só, bors

majoranna

 

A tönkölyt tasakjában átmossuk, egy éjszakára beáztatjuk. 1 liter friss vízbe tesszük főni 1 teáskanál sóval. A vöröshagymát és a szalonnát felkockázzuk – lehet zsírszalonna vagy húsos is, ízlés dolga – a szalonnát kiolvasztjuk, és a hagymákat beleszórjuk. Ha egy csipet sót szórunk rá könnyebb lesz a dolgunk. Mikor a búza megfőtt – forrás után 25 perc – hozzáadjuk a szalonnás hagymához és összepirítjuk. Jól áll neki egy kis majoranna. Tegyünk bele…

Hozzávalók:

 

1 tasak hajdina

2 tojás

2 zsemle

10 dkg Graham liszt

15 dkg vaj

só, bors, fokhagyma

 

A hajdinát tasakjában, folyó víz alatt leöblítjük, forró, sós vízben megfőzzük. Míg fő a mag, 20 percig, a zsemléket tejbe áztatjuk. Amikor kihűlt a tálban szétterített hajdina, a tojásokat és a zsemlét, a borsot és a péppé nyomott fokhagymát hozzáadjuk, majd annyi lisztet, amennyit felvesz a massza, és szobahőmérsékletű vajat csipkedünk bele. Gyümölcstorta formába tesszük, és olajozott tepsibe terítjük, tetejére is kenünk olajat, úgy sütjük meg. Tölthetünk rá sajtkrémet, túrókrémet, padlizsánkrémet, akkor még 5-10 percre vissza kell tenni a sütőbe, hogy rápiruljanak. Melegen, hidegen is kiváló.