Karácsonyi ételek fogyókúrázónak II.

2023 december 14, csütörtök Off By Eletfa Elelem

A karácsonyi szokásokhoz szorosan hozzá tartoznak az ünnepi ételek is. Az ünnepi menüsor jellemzően magas energiatartalmú, tápláló ,,téli” ételekből áll össze. Az energiadús karácsonyi ételek hagyománya a téli hideg miatti megnövekedett tápanyagigénnyel magyarázható. Manapság azonban általánosságban elmondható, hogy kevés időt töltünk a szabadban, hideg időjárás esetén pedig még inkább a fűtött szobában tartózkodunk. Jellemzően a fizikai munkavégzés, a testmozgás mennyisége is töredékére csökkent vissza. Így már télen sincs szükségünk annyi tápanyagra. Ha kalóriabevitelünk meghaladja a felhasznált mennyiséget, a felesleg zsír formájában elraktározódik. Ezért, ha nem akarunk elhízni, érdemes ilyenkor is csak annyit ennünk, amennyire valóban szükségünk van.

A probléma valójában az, hogy a hagyományos ételek megmaradtak, viszont az életmódunk gyökeresen megváltozott. Tehát egészségünk megtartása érdekében érdemes a hagyományos karácsonyi ételeinket is kissé megreformálni, vagy legalább mérsékelni az energiabevitelüket.

Ha el akarjuk kerülni a túlzott szénhidrátbevitelt, akkor érdemes már a leves esetében is kisebb változtatásokat alkalmazni. Sok családnál a karácsonyi menüsor a húslevessel kezdődik, ami általában sűrű a cérnametélttől. A tészta helyet tegyünk a levesbe inkább több zöldséget, például sárgarépát. Ha a levest sűrűbben szeretjük, akkor is inkább kevés árpát főzzünk a levesbe.

Gyakori karácsonyi étel a töltött csirke, aminek a tölteléke hagyományosan fehér kenyérrel készül. A kenyér helyett azonban érdemes megpróbálnunk főtt kölessel összedolgozni a tölteléket. Fontos, hogy ha egy masszát akarunk kapni, akkor addig főzzük a kölest, amíg teljesen szét nem fő, így sokkal könnyebben össze tudjuk gyúrni a többi alapanyaggal.

Az étel energiatartalmát általában nagy arányban a köret adja, így érdemes odafigyelnünk, hogy mivel tálaljuk a húsételeket. Az olajban sült burgonya helyett jobb választás köretként például a quinoa, amit sokkal ízletesebbé tehetünk, ha nem csak egyszerűen megfőzzük, hanem zöldségekkel együtt megpároljuk. A köretnek legalább a felét cseréljük le főttzöldségre és salátára.

Nagy mértékben hozzájárul az ételeink kalóriatartalmához a sütőzsiradék alkalmazása is. Amit lehet, süssünk inkább zárt térben sütőpapíron, vagy csak minimális zsiradékon.

Az ünnepek alatti túlzott energiabevitelt a receptek átvariálása mellett elkerülhetjük úgy is, hogy nem egész nap a terített asztal körül ülünk. Csak addig üljünk az étkezőasztalnál, amíg eszünk, majd beszélgetni menjünk át egy másik helyiségbe.

 

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök