Karácsonyi ételek fogyókúrázónak II.
2023 december 14, csütörtökA karácsonyi szokásokhoz szorosan hozzá tartoznak az ünnepi ételek is. Az ünnepi menüsor jellemzően magas energiatartalmú, tápláló ,,téli” ételekből áll össze. Az energiadús karácsonyi ételek hagyománya a téli hideg miatti megnövekedett tápanyagigénnyel magyarázható. Manapság azonban általánosságban elmondható, hogy kevés időt töltünk a szabadban, hideg időjárás esetén pedig még inkább a fűtött szobában tartózkodunk. Jellemzően a fizikai munkavégzés, a testmozgás mennyisége is töredékére csökkent vissza. Így már télen sincs szükségünk annyi tápanyagra. Ha kalóriabevitelünk meghaladja a felhasznált mennyiséget, a felesleg zsír formájában elraktározódik. Ezért, ha nem akarunk elhízni, érdemes ilyenkor is csak annyit ennünk, amennyire valóban szükségünk van.
A probléma valójában az, hogy a hagyományos ételek megmaradtak, viszont az életmódunk gyökeresen megváltozott. Tehát egészségünk megtartása érdekében érdemes a hagyományos karácsonyi ételeinket is kissé megreformálni, vagy legalább mérsékelni az energiabevitelüket.
Ha el akarjuk kerülni a túlzott szénhidrátbevitelt, akkor érdemes már a leves esetében is kisebb változtatásokat alkalmazni. Sok családnál a karácsonyi menüsor a húslevessel kezdődik, ami általában sűrű a cérnametélttől. A tészta helyet tegyünk a levesbe inkább több zöldséget, például sárgarépát. Ha a levest sűrűbben szeretjük, akkor is inkább kevés árpát főzzünk a levesbe.
Gyakori karácsonyi étel a töltött csirke, aminek a tölteléke hagyományosan fehér kenyérrel készül. A kenyér helyett azonban érdemes megpróbálnunk főtt kölessel összedolgozni a tölteléket. Fontos, hogy ha egy masszát akarunk kapni, akkor addig főzzük a kölest, amíg teljesen szét nem fő, így sokkal könnyebben össze tudjuk gyúrni a többi alapanyaggal.
Az étel energiatartalmát általában nagy arányban a köret adja, így érdemes odafigyelnünk, hogy mivel tálaljuk a húsételeket. Az olajban sült burgonya helyett jobb választás köretként például a quinoa, amit sokkal ízletesebbé tehetünk, ha nem csak egyszerűen megfőzzük, hanem zöldségekkel együtt megpároljuk. A köretnek legalább a felét cseréljük le főttzöldségre és salátára.
Nagy mértékben hozzájárul az ételeink kalóriatartalmához a sütőzsiradék alkalmazása is. Amit lehet, süssünk inkább zárt térben sütőpapíron, vagy csak minimális zsiradékon.
Az ünnepek alatti túlzott energiabevitelt a receptek átvariálása mellett elkerülhetjük úgy is, hogy nem egész nap a terített asztal körül ülünk. Csak addig üljünk az étkezőasztalnál, amíg eszünk, majd beszélgetni menjünk át egy másik helyiségbe.
Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök