Gabonák az őszi étrendben II.

2023 október 15, vasárnap Off By Eletfa Elelem

A hidegebb hónapokban hirtelen kissé megemelkedik az energiaszükségletünk és a tápanyagigényünk. A tápanyagdús élelmiszerek előtérbe helyezése azonban nem csak a fokozott éhségérzet miatt fontos, hanem a védekező rendszerünk megtámogatása miatt is.

A gabonák közül a zab és a hajdina kiváló választásnak bizonyulnak a hidegebb hónapokra, azonban, hogy tápértéküket kiegészítsük érdemes egyéb nyersanyagokkal változatosan elkészítenünk őket.

Sajnos már októbertől csökken a rendelkezésünkre álló friss zöldségek és gyümölcsök köre, viszont egy kis odafigyeléssel ilyenkor is találunk még szezonális alapanyagokat, melyeket frissen, akár nyersen is tudunk fogyasztani.

Októberben szezonális gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények:

alma, körte, szőlő, füge, gesztenye, birsalma, mángold, feketeretek, sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, édeskáposzta, lilakáposzta, fodroskel, kínaikel, kelbimbó, brokkoli, karfiol, kelkáposzta, zöldpaprika, paradicsom, pasztinák, patiszon, uborka, sütőtök, főzőtök, cukkíni, szárzeller, zellergumó, új cékla, burgonya, csicsóka, póréhagyma, vöröshagyma, lilahagyma, snidling, bazsalikom, borsikafű, citomfű, petrezselyemzöld, lestyán, kakukkfű, fokhagyma, koriander, levendula, menta, oregánó, rozmaring, zsálya,

Ezek a gyümölcsök és zöldségek még ilyenkor októberben elérhetőek, amit érdemes kihasználni, hiszen amellett, hogy a gabonák mellett kiváló rostforrások, számos vitamint és nyomelemet tartalmaznak, melyek szintén nélkülözhetetlenek a szervezetünk működéséhez. Érdemes észben tartani, hogy még ilyenkor is elérhetőek friss fűszernövények, melyek gyógynövények is egyben, ezentúl változatos ízvilágot nyújtanak, mellyel biztosítják ételeink magas élvezeti értékét.

Ízletes őszi étel például a hajdinás sült zöldséges tál, mely amellett, hogy egyszerűen elkészíthető rendkívül tápanyagdús. Elkészítése annyi csak, hogy felvágjuk a szezonális zöldségeket, például sütőtököt, céklát vagy sárgarépát. Ízlés szerint fűszerezzük és kevés olívaolajat öntünk rá, majd sütőben készre sütjük. A sült zöldségeket a főtt hajdinával összekeverve melegen tálaljuk.

A zab és a hajdina könnyen beilleszthetők különféle őszi receptekbe. Lehetővé teszik a változatos és tápláló ételek elkészítését, például levesek, egytálételek, rakott ételek vagy akár sütemények formájában a szezonális alapanyagok kombinálásával.

 

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök