Gabonák az őszi étrendben I.

2023 október 1, vasárnap Off By Eletfa Elelem

Az őszi hónapokban az időjárás változása, az alacsonyabb hőmérséklet és a hosszabb éjszakák miatt az emberek általában olyan ételekre vágynak, amelyek melegítik és táplálják őket. Így a könnyű energiaszegény fogások helyét a hűvös idő beálltával átveszik az energiadúsabb élelmiszerek. A gabonák nem csak a nyári kánikulában bizonyulnak jó választásnak, hanem kitűnő energiaforrásként a hidegebb hónapokban is megállják a helyüket az étrendünk alapjaiként. A preferált gabonafélék, az ételkészítéshez felhasznált egyéb nyersanyagok köre, valamint az elkészítési mód azonban változhat a nyári évszakban megszokotthoz képest.

A magasabb energiatartalmú gabonafélék, mint például a zab és a hajdina ideális választásnak számítanak az őszi és téli időszakban is.

A zab és a hajdina egyaránt magas szénhidráttartalommal rendelkeznek, így biztosítják szervezetünk számára a kissé megnövekedett energiaigényt. Ráadásul hosszantartóan energiát biztosítanak, mivel lassan felszívódó szénhidrátforrásokról van szó.

Ezek a szénhidrátok fokozatosan szívódnak fel, így hozzájárulnak a stabil vércukorszint fenntartásához. A gyorsan felszívódó szénhidrátok az étkezést követően hirtelen emelik meg a vércukorszint értéket, ami sajnos utána ugyanilyen gyorsan le is esik. A vércukorszint leesésekor pedig egy indokolatlan falásrohamszerű éhségérzet jelentkezik. Ezzel szemben a lassan felszívódó szénhidrátok hosszan tartó jóllakottság érzetet biztosítanak.

A gabonák vércukorszint emelő hatásának mérséklése leginkább a kiemelkedő rosttartalmuknak köszönhető. Ráadásul a gabonákban található élelmi rostok a teltségérzet kialakításához és fenntartásához is hozzájárulnak.

Az őszi hónapokban, amikor a friss gyümölcsök és zöldségek kínálata elkezd csökkenni, a gabonafélék fogyasztása kiváló módja annak, hogy továbbra is biztosítsuk szervezetünk számára a szükséges mennyiségű élelmi rostok bevitelét.

Az élelmi rostok amellett, hogy eltelítenek és segítenek elkerülni a vércukorszintünk ingadozását, az egészséges bélmozgást is megtámogatják. A zab és a hajdina egyaránt értékes rostforrások.

A fokozott éhségérzet és megnövekedett energiaigény mellett a hidegebb hónapokban más tápanyagokból is többre lehet szükségünk, ezért fontos, hogy ételeinket változatosan készítsük el.

 

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök