Szeptemberi tanévkezdés tudatosan

2023 szeptember 3, vasárnap Off By Eletfa Elelem

Sokak számára a szeptemberi tanévkezdés jelenti az új esztendőt, és nem a naptár szerinti januárt tekintik az év indulásának. Ez a jelenség diákoknál, vagy olyan családoknál, ahol óvodás vagy iskolás gyerekek vannak a teljesen általánosnak tekinthető. A nyári szabadságok után szeptemberben indul az élet, így a szeptember is magával hordozza a változtatás gondolatát, a fogadalmakat és az újrakezdést. Ez a változás nem csak az iskolai vagy éppen a munkahelyi változásokat, hanem az életmódbelieket is magába foglalja.

A nyári pihenések után szeptemberben újult erővel vágatunk bele a testmozgásba, a nyári szünet után ilyenkor ismét számos csoportos edzés is elindul. Az egészséges életmódhoz a sportolás mellett a megfelelő táplálkozás is szorosan hozzátartozik. Habár a szeptemberi pörgésben még kevesebb idő van a természetes alapanyagok beszerzésére és ételeink elkészítésére, mégis sokan ilyenkor jutnak arra az elhatározásra, hogy egészségesebben fognak táplálkozni.

Szeptemberben még számos zöldség és gyümölcs elérhető hazánkban is, melyik felhasználásával változatos ételek készíthetők.

Ezek a szeptemberben szezonálisnak tekinthető gyümölcsök és zöldségek:

alma, birsalma, körte, szőlő, őszibarack, ringló, szilva, áfonya, füge, gesztenye, paradicsom, zöldpaprika, sárgarépa, zellergumó, petrezselyemgyökér, feketeretek, burgonya, csicsóka, új cékla, vöröshagyma, lilahagyma, póréhagyma, fokhagyma, snidling, uborka, pasztinák, patisszon, cukkini, padlizsán, főzőtök, sütőtök, zöldbab, csemegekukorica, brokkoli, karalábé, karfiol, kelbimbó, kínai kel, lilakáposzta, fodroskel, édeskáposzta, szárzeller, spenót, madársaláta, cukorsüveg saláta, endívia, jégsaláta, fejessaláta, petrezselyemzöld, bazsalikom, majoranna, oregánó, rozmaring, menta, borsikafű, citromfű, lestyán, kapor, zsálya.

Nem kell tehát aggódnunk, hogy elteltek a nyári hónapok, szeptemberben ugyanis még legalább annyi féle friss gyümölcs, zöldség és fűszernövény elérhető, mint nyáron. Érdemes ezeket kihasználva friss alapanyagokból változatos ételeket készíteni. A téli időszakban jó megoldást nyújtanak a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök, lekvárok, befőttek vagy savanyúságok, azonban ezek tápanyagtartalma és élvezeti értéke is elmaradhat a friss változatokéhoz képest.

A gabonák hosszú eltarthatóságuknak köszönhetően egész évben könnyedén hozzáférhetőek, így étrendünk alapját képezhetik, remekül kombinálhatók az adott évszakban elérhető gyümölcsökkel és zöldségekkel, valamint ízesíthetők a friss fűszernövényekkel.

A hajdina fogyasztása például jellemzően inkább a hideg téli időszakra korlátozódik, a hajdinakásához viszont kiválóan illenek az őszi gyümölcsök, különösen a körte vagy a szilva. A hajdina jellegzetes mellékízét nem mindenki szereti, de a szilva intenzív ízé mellett nem érvényesül. A hajdinát érdemes előáztatni, majd víz helyett tejszínben vagy valamilyen növényi tejszínhelyettesítőben megfőzni, folyamatos kevergetés mellett, ezután összekeverni a jól megtisztított, felszeletelt friss szilvával. A szilvát bele is főzhetnénk a kásába, de ha már friss alapanyagot használunk, ne csökkentsük a vitamintartalmát főzéssel. A szilvás hajdinakását fahéjjal érdemes fűszerezni.

A köleskása őszibarackkal és túróval nemcsak reggeliként, de desszertként is megállja a melyét. A kölest mossuk át, majd vízben főzzük pépesre, ezután rétegezzünk rá áttört ízlés szerint ízesített túrót, végül a tetejére karikázzunk alaposan megtisztított őszibarackot. A túró remekül ízesíthető friss citromfűlevéllel és citrommal, tejföl hozzáadásával lágyabb, krémesebb állagot kapunk. A túrókrémet érdemes összeturmixolni, mielőtt a kölesre kenjük.

A rakott ételeket legtöbben rizzsel készítik, azonban a változatosság kedvéért érdemes más gabonafélékkel is kipróbálni. A rakott cukkinihoz például a köles nagyon jól illik, elkészítése gyakorlatilag a hagyományos receptével megegyezik. A kölest először mossuk át, majd főzzük meg. A darálthúst kevés olajon pároljuk meg. A hús fűszerezéshez bors helyett a borsikafüvet is érdemes kipróbálni, melyet saját kertünkben is könnyedén termeszthetünk, így a szárított változatok helyett frissen adhatjuk ételeinkhez. A cukkinit mossuk meg, majd vágjuk karikákra. Végül egy tepsibe sütőpapírra rétegezzük a hozzávalókat, a tetejére sajtot is reszelhetünk, majd 20-30 percig süssük sütőben 180 fokon.

A példaként felsorolt szezonális nyersanyagokból elkészíthető ételek nem csak finomak és egyszerűen elkészíthetőek, hanem változatosak és egészségesek is.

Ha elhatároztuk, hogy az új tanév kezdetével életmódot is váltunk, vagy éppen csak megpróbálunk kicsit egészségesebben élni, első lépésként kezdjük el saját magunk elkészíteni az ételeinket. A kész- vagy félkész ételek rendszerint túl sok zsiradékot, hozzáadott cukrot valamint sót és különböző nem feltétlenül egészséges mesterséges adalékanyagot tartalmaznak. Ez sajnos igaz a gyorséttermek kínálatára is. Gyakran a különböző éttermekben is a kelleténél sokkal olajosabban főznek, emellett a só és cukor felhasználása is több, mint ami a kiegyensúlyozott étrendbe beleférne.

A szezonális nyersanyagok mellett a gabonákat is érdemes az étrendünkbe iktatni minél változatosabb formában, hiszen táplálóak és szinte bármilyen ételféleségbe felhasználhatóak.

 

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök