Élelmiszerbiztonság a nyár folyamán II.

2023 augusztus 16, szerda Off By Eletfa Elelem

A nyári kánikulában érdemes kerülni a romlandó élelmiszereket, különösen akkor, ha nincs lehetőségünk maradéktalanul a hűtve tárolásra.

A növényi étrend az eltarthatóság szempontjából is jó választás, ha odafigyelünk a megfelelő tápanyagbevitelre.

A hőségben egyébként is jobban kívánjuk a könnyebb növényi ételeket a húsos, tejszínes fogásoknál.

A nyári kánikulában nem mindig esnek jól a meleg ételek sem, helyettük sokszor valami hűsítőt kívánunk. Persze nem cserélhetjük jégkrémre az ebédünket, a meleg ellenére szükségünk van a megfelelő tápanyagbevitelre.

Ha nincs lehetőségük melegítésre, vagy a kánikula miatt fogyasztjuk hidegen az ételt, az élelmiszerfertőzés veszélye jelentősen nagyobb, hiszen a hőkezelés képes valamilyen mértékben elpusztítani és megállítani a szaporodásnak indult kórokozókat.

Vannak azonban olyan hidegen is biztonságosan fogyasztható ételek is, melyek megállják a helyüket egy teljes értékű főétkezésként.

A vöröslencsés szendvics például nem romlandó és hidegen is finom. Sós vízben főzzük pépesre a vöröslencsét, hűtsük le, majd kenjük teljes kiőrlésű kenyérre. A két kenyérszelet közé tehetünk 2-3 friss bazsalikomlevelet is, ami nagyon intenzív ízt ad a szendvicsnek.

Az ülőmunkát végzők esetében, ha csak nem társul mellé intenzív sporttevékenység, nem szükséges magas energiatartalmú ebéd fogyasztása, a nyári melegben még jobban is esik a kiadós fogás helyett egy könnyű saláta.

Nyáron szerencsére bővelkedünk saláta alapanyagokban, hiszen a zöldségek széles skálája elérhető ilyenkor, melyik közül ízlés szerint válogathatunk.

Egy különösen üdítő nyári saláta a paradicsomos rukola saláta vöröslencsével és dióval. Mossuk meg a rukolát és a paradicsomot, a paradicsomot vágjuk fel vékony szeletekre, keverjük össze a rukolával, majd öntsünk rá kevés olívaolajat és balzsamecetet. Egy kevés vöröslencsét pár perc alatt főzzük addig, amig éppen megpuhul, de semmiképp nem fő szét. Szűrjük le a vöröslencsét, majd miután kihűlt adjuk a salátához. Végül kevés durvára darált diót szórjunk a saláta tetejére. A vöröslencsének és a diónak köszönhetően a saláta fehérjetartalma is megfelelő lesz.

 

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök