Élelmiszerbiztonság a nyár folyamán I.

2023 augusztus 1, kedd Off By Eletfa Elelem

Az élelmiszerfertőzések előfordulásának aránya a nyár folyamán többszörösére emelkedik, melynek megakadályozása a kánikula időszakában jelentős elővigyázatosságot igényel.

Nyáron fontos szempont a megfelelő tárolás, hiszen a nagy melegben fokozott figyelmet kell fordítani az ételek romlásának megakadályozására. Az elkészült forró ételt minél előbb hűtsük le, majd az elfogyasztásig hűtve tároljuk.

A gyorsabb lehűtés érdekében az ételt a főzőedényből szedjük át egy tárolóedénybe, melyet akár elő is hűthetünk. Ezután a legegyszerűbb, ha a mosogatómedencébe hideg vízbe helyezzük a gőzölgő étellel teli tárolóedényt, majd ahogy lehűlt azonnal tegyük be a hűtőszekrénybe. Az előre elkészült ételeket a fogyasztásig mindenképpen hűtve tároljuk.

A napközben legtöbben a munkahelyükön étkeznek, ahol sajnos nem mindig áll rendelkezésre hűtőszekrény, ilyenkor egy ideig megoldás lehet a hűtőtáska használata.

Ha a folyamatos hűtve tárolást nem tudjuk maradéktalanul biztosítani, a nyári időszakban jobban járunk, ha a kevésbe romlandó élelmiszereket helyezzük előtérbe. Általánosságban igaz, hogy a magas víztartalmú ételek gyorsabban romlásnak indulnak. A tejtermékek, a húsok, és a gomba például különösen romlandóak. Helyettük inkább válasszuk a növényi alapanyagokból készült ételeket, azokon a napokon, melyeken nem megoldható a hűtve tárolás.

Bár a növényi alapanyagokból nagyobb odafigyelést igényel a teljesértékű táplálkozás biztosítása, ha tudatosan állítjuk össze az ételeinket sokkal változatosabb és egészségesebb étrendet kapunk.

A vegán, vagyis kizárólag növényi alapú étrendnél a legnagyobb figyelmet a komplettálás igényli, vagyis az, hogy az étkezéseink alkalmával bevigyük az összes esszenciális aminosavat. Ez a vegyes táplálkozásnál azért nem jelent gondot, mert az állati eredetű élelmiszerek minden esszenciális aminosavat tartalmaznak.

A gabonák közül a quinoának és a hajdinának például önmagában is elég jó az aminosav összetétele. Azonban érdemes a gabonákat például hüvelyesekkel együtt fogyasztani.

A paradicsomos vöröslencsés köles például egy jó ebédválasztás lehet a nyárra. A vöröslencsét főzzük meg a sűrített paradicsompürében, majd keverjük hozzá a főtt köleshez, ízesítésképpen morzsoljunk rá friss rozmaringot. Az elkészült ételt hűtsük le, majd lehetőség szerint tároljuk hűtve.

 

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök