Szezonális nyári étrend

2023 július 12, szerda Off By Eletfa Elelem

Világszerte egyre inkább népszerűvé válik az évszaknak megfelelő táplálkozás. Ennek hátterében egyaránt állnak környezetvédelmi és egészségügyi okok. Ha ugyanis nem a szezonális élelmiszereket fogyasztjuk, az elfogyasztandó élelmiszereket nagy valószínűséggel a Föld másik feléről kell hazánkba szállítani, szennyezve ezzel a környezetet. A másik fő érv a szezonális táplálkozás mellett a vegyszerek kerülése, hiszen ahhoz, hogy ezek az élelmiszerek kibírják a hosszú szállítási útvonalakat, számos tartósítási eljáráson szükséges lehet keresztül menniük. Az élelmiszerek esetében használt vegyszerek köre szigorúan szabályozott, mégis érdemes mérsékelni ezen idegen anyagok bevitelét.

A július azért szerencsés hónap, mert számos gyümölcs, zöldség és egyéb növényi eredetű élelmiszer áll rendelkezésre frissen hazánkban is.

Ezek a Magyarországon júliusban szezonálisnak számító élelmiszerek:

bazsalikom, borsikafű, citromfű, lestyán, kakukkfű, koriander, levendula, majoranna, menta, oregánó, rozmaring, kapor, zsálya, nyári alma, áfonya, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, patiszon, petrezselyemzöld, petrezselyemgyökér, körte, sárgabarack, sárgadinnye, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, szilva, burgonya, új cékla, cukkíni, csemege kukorica, csicsóka, faeper, édeskáposzta, feketeretek, fokhagyma, fodroskel, főzőtök, füge, görögdinnye, gumós kömény, jégsaláta, nektarin, őszibarack, padlizsán, paradicsom, lilakáposzta,  karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, mángold, sárgarépa, snidling, tarlórépa, uborka, újhagyma, zöldbab, vöröshagyma, zöldpaprika, gabonák.

A felsorolt alapanyagokból számos változatos fogás elkészíthető csak az ízlésünk és a fantáziánk szabhat határt. Nem kell feltétlenül bonyolult receptekben gondolkoznunk, hiszen friss alapanyagokból még a legegyszerűbb fogás is ízletes lehet.

Az első fontos lépés, hogy a változtatunk a berögzött fűszerezésen. A jól megszokott szárított fűszereket cseréljük friss zöldfűszerekre, melyeket akár mi magunk is termeszthetünk. A fűszernövények termesztéséhez még konyhakertre sincs szükség, az erkélyen vagy a teraszon, de akár a lakásban cserépben is tarthatunk például mentát, oregánót. A friss fűszerek sokkal intenzívebb ízt adnak az ételeknek, mint azok szárított változatai. Ezenfelül a fűszernövények rendszerint gyógynövények is egyben.

A gyümölcsök és a zöldségek esetében is hasonló a helyzet, mint a fűszernövényeknél. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek illat- és aromaanyagokban jóval gazdagabbak, mint a tartósított változataik, így az élvezeti értékük is nagyobb. Ha az egészségre gyakorolt hatásokat is számba vesszük, akkor még inkább a szezonális gyümölcsök és zöldségek felé billen el a mérleg. A vitamin tartalom nem csak a hőkezelés hatására csökken, így nem csak a befőttek, konzervek, lekvárok estében kell vitamintartalom csökkenéssel számolni, a hosszú távú tárolás során is legtöbb esetben csökken a vitamintartalom.

A jó hír, hogy még a téli időszakban a hazánkban is rendelkezésre álló zöldségek és gyümölcsök köre igen szűk, addig nyár közepén kifejezetten széles a paletta, amiből válogathatunk.

A gabonák a gyümölcsökkel és a zöldségekkel ellentétben egész évben a rendelkezésünkre állnak, hiszen megfelelő környezetben könnyen és sokáig tárolhatók, vegyszerek alkalmazása nélkül. Mivel a gabonák alapélelmiszerek érdemes őket a nyári időszakban is fogyasztanunk, ilyenkor viszont mindenképpen szezonális gyümölcsökkel, zöldségekkel és fűszernövényekkel együtt kerüljenek az asztalra.

A reggeli kását például friss gyümölcssalátával tálalva, gyakorlatilag egy desszertet kapunk. Persze egy rohanós reggelen nem biztos, hogy van idő többféle gyümölcsöt előkészíteni, ha a reggeli zabkását megszórjuk friss áfonyával akkor már biztosak lehetünk abban, hogy antioxidánsokban dús a reggelink. Aki édesebben szereti a kását annak érdemes kipróbálnia friss szilvával, fügével, sárgadinnyével vagy sárgabarackkal is, ezek mellé a gyümölcsök mellé nem szükséges cukor vagy semmilyen édesítőszer használata, hiszen magasabb a természetes cukortartalmuk.

Ebédre vagy vacsorára egy szezonális zöldségekkel elkészített kölessaláta szintén kihagyhatatlan nyári étel. A kölest főzzük meg, majd hagyjuk kihűlni, a zöldségeket pedig nyersen keverjük hozzá. A salátához érdemes felhasználni újhagymát, paradicsomot, zöldpaprikát, rukkolát, és zöldborsót is. A zöldborsó amellett, hogy magas rosttartalommal rendelkezik, kiváló fehérjeforrás is, ha a salátánk zöldborsót is tartalmaz nem szükséges hússal vagy más állati eredetű élelmiszerrel kiegészíteni a fogást. A nyári melegben sokan előnyben részesítik a növényi eredetű élelmiszereket, melyek azért is előnyösebbek ilyenkor, mert nem olyan romlandóak.

Fontos azonban, hogy a nyersen elfogyasztott élelmiszereknél még inkább fennáll az élelmiszer eredetű fertőzések és a vegyszerek bevitelének a veszélye, amit alapos tisztítással előzhetünk meg. Ha a gyümölcs vagy a zöldség a saját kertünkből származik is, és tudjuk, hogy semmilyen vegyszert nem használtunk a tisztítás akkor is fontos, hiszen a szél által is rákerülhetnek idegen anyagok, emellett a teljes vegyszermentességnél is fennáll a különböző fertőzések veszélye. A tisztítás folyó csapvízzel történjen.

 

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök