A vöröslencse a sportolók étrendjében

2023 június 21, szerda Off By Eletfa Elelem

Ha táplálkozásról van szó, talán a legnehezebb dolguk a sportolóknak van, hiszen a tápanyagigényük kiemelkedő, de a napi edzések mellett bevásárolni és főzni nem mindig van idejük. Ez gyakran oda vezet, hogy a fokozott energia igényüket gyorsan felszívódó szénhidrátokban dús élelmiszerekkel, sok esetben különböző édességekkel vagy éppen gyorséttermi ételekkel fedezik. Az ,,üres kalóriák” habzsolása minőségi alultápláltsághoz vezet, a sportolók esetében már viszonyleg rövid távon is. A minőségi alultápláltság elégtelen makrotápanyagbevitelt, főleg fehérjehiányt jelent, azonban szénhidrát deficit is előfordulhat, esetleg mindkettő. Ezen felül a makrotápanyagból is súlyos hiányállapotok alakulhatnak ki.

Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük elsődleges az élelmiszer alapanyagok helyes megválasztása. Jó minőségű, természetes alapanyagokból elkészített ételek változatos fogyasztása ajánlott.

A napi ritmus azonban azt is megköveteli, hogy mindig rendelkezésre álljanak hosszan eltartható élelmiszerek, hogy ne kelljen a leginkább elfoglalt napokon is boltba rohangálni, és ezek az alapanyagok legyenek gyorsan elkészíthetőek. Ezeknek a kritériumoknak a vöröslencse kiválóan megfelel, amely még a tápanyagtartalmát tekintve is kiválóan beilleszthető a sportolók étrendjébe.

A száraz vöröslencséből pár perc alatt főzhető egy lencséstészta, akár paradicsomszósszal feldobva, amely már egy főétkezésként is megállja a helyét. A vöröslencsét kissé főzzük elő főzőtasakban, majd abból kivéve forraljuk össze paradicsomszósszal, ezután ízlés szerint ízesítsük zöldfűszerekkel, például bazsalikom levéllel. Ha a vöröslencsét nem szeretnénk pépesre főzni, nagyon figyeljünk oda, mert pár perc hőkezelés után szétfő.

Az is jó megoldás, ha mindig van a hűtőben egy hétvégén előre elkészített vöröslencse pástétom, amely a kimerítő edzésekről hazaérve, kenyérre kenve azonnal fogyasztható. Szendvicsbe beletéve pedig akár magunkkal is vihetjük, a vöröslencse pástétom ugyanis nem túl romlandó.

Kiemelkedő fehérjeszükséglet esetén a húsok mellé kiváló tápanyagdús köret lehet a vöröslencse főzelék, amely növényi fehérjében igen gazdag.

A sportolók esetében kimondottan fontos a változatosság, ezért a vöröslencsét is érdemes más élelmiszerekkel variálva fogyasztani.

 

Sári Daniella
Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök