A vöröslencse a sportolók étrendjében I.

2023 június 2, péntek Off By Eletfa Elelem

A sportolók számára meglehetősen nehéz az optimális étrend összeállítása, ezért is kérik gyakran ebben dietetikus segítségét. A sportolók energiaigénye nagy, mégsem ehetnek azt, amit csak megkívánnak, hiszen a kalóriaigénnyel párhuzamosan a tápanyagigényük is nő.

A fokozott fizikai megterhelés miatt fontos odafigyelni, hogy ne csak mennyiségileg, hanem minőségileg is megfelelőek legyenek az étkezések. Mindemellett lényeges szempont a változatosság is. Nehéz feladat mindig új élelmiszereket találni, melyek egy sportoló tápanyagszükségletét is kielégítő étkezés alapját szolgáltatják, időnként a vöröslencsét is érdemes beiktatni.

A lencse a zöldségfélék közé, azon belül a hüvelyesek rendjébe tartozik, pillangósvirágúak családjának egyik nemzetsége. Hőkezelést követően válik fogyasztásra alkalmassá. A lencsefélék közül az utóbbi időben a vöröslencse nagy népszerűségnek örvend, melyet leginkább a rövid főzési idejének köszönhet. Ezt az egyébként is elenyésző főzési időt előáztatással tovább csökkenthetjük.

A vöröslencse több okból is jó választás egy sportoló vagy egy fizikai munkát végző ember számára. Először is kiváló energiaforrás, képes biztosítani az edzésekhez szükséges kalóriát. Lassan felszívódó szénhidrát tartalmának köszönhetően hosszú ideig jóllakottság érzetet biztosít.

A magas rosttartalma ellenére, más hüvelyesekhez viszonyítva a vöröslencse könnyebben emészthető, ami szintén előny a sportolók esetében.

A vöröslencse a többi hüvelyeshez hasonlóan kiváló fehérjeforrás, ami azért fontos, mert a sportolóknak jóval magasabb a fehérjeigénye egy átlagos fizikai megterheltségű egyénhez képest. Ezt a fehérjeigényt érdemes a húsok mellett egyéb fehérjeforrásokkal is kombinálni, a túlzásba vitt húsfogyasztás elkerülése végett.

A sportolóknál nem csak a makrotápanyagok bevitelére szükséges odafigyelni, a különböző mikrotápanyagokból is nagyobb az igényük, ami részben a fokozott verejtékezésnek is köszönhető. A magas minőségű étrend-kiegészítők fogyasztása esetükben elkerülhetetlen, viszont az élelmiszerek közül is célszerű számukra azokat választani, melyek ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdagok. A vöröslencse bővelkedik káliumban, magnéziumban, kalciumban, ezenfelül B vitaminokban is gazdag.

 

Sári Daniella
Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök