Nyáklevesek

2023 április 10, hétfő Off By Eletfa Elelem

Gyomorrontás vagy akut bélgyulladás esetén a gyomor- illetve a bélnyálkahártya regenerálásában kiváló segítséget nyújtanak a nyáklevesek.

A nyáklevesek a gabonafélékből hosszas főzéssel elkészített ételek. A ,,nyákleves” szó a gabonák állagára utal, elsőre talán nem hangzik túl étvágygerjesztőnek, de mégis érdemes őket ismernünk, hiszen bármikor szükségünk lehet rájuk.

A nyáklevesek nem olyan ételek, amelyeket az ünnepi asztalon vagy egy családi összejövetel alkalmával szoktunk felkínálni, viszont egészségünk érdekében időnként érdemes őket beiktatni az étrendünkbe. A nyáklevesek gyógyszerként funkcionálhatnak a gyulladt nyálkahártyára. A gabonák hosszantartó főzésénél keletkező nyák szépen bevonja az irritált, esetleg gyulladt nyálkahártyát, így segítve annak gyógyulását.

Műtétek után, vagy különböző emésztőrendszert érintő betegségeknél az élelmiszerek visszavezetése, az emésztőrendszer kímélése miatt csak fokozatosan történhet. Ilyen esetekben a nyáklevesek azok közé az ételek közé tartoznak, amelyeket az elsők között vissza lehet vezetni. Az előírt koplalás után ilyenkor a szénhidrátok visszavezetésével kezdünk, ilyenkor fogyaszthatók a nyáklevesek, valamint a főtt gabonák. Súlyosabb esetben kezdetben érdemes a nyáklevest leszűrni, és csak a levet meginni. Majd másnap már a főtt gabona is megehető a nyáklevesből. A következő lépcsőfok a fehérjetartalmú ételek visszavezetése, érdemes ilyenkor zsírszegény főtt hússal, például főtt csirkemellel kezdeni. Végül a zsiradék visszavezetése következik, szintén a fokozatosság elvét követve.

A nyákleveshez használt gabonát érdemes először vízbe beáztatni, majd leszűrni, és ismét vízzel felönteni. Kevés sót adhatunk hozzá, de csak mértékkel, és a fűszereket mellőzzük betegség esetén. Bővízben addig szükséges főzni, amíg teljesen szétfő és nyákos állagú lesz. A fogyasztásával mindig várjuk meg, amíg szobahőmérsékletűre hűl.

A nyákleveseket a legjobb zabbal vagy árpával készíteni, a zab és az árpa egyaránt értékes a béta-glükán tartalma miatt. A béta-glükánokra vonatkozóan bizonyított, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által is elfogadott állítás, hogy hozzájárulnak a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához. Az étkezés részeként fogyasztott zabból származó béta-glükán hozzájárul az adott étkezést követő vércukorszint-emelkedés csökkentéséhez. Ezenfelül egyes vizsgálatok alapján a béta-glükánok az immunrendszert is támogathatják.

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles Élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök