Tavaszi méregtelenítés

2023 április 21, péntek Off By Eletfa Elelem

A tavasz a méregtelenítés ideje, és bár a böjti időszak végéhez közeledünk, sohasem késő kicsit tehermentesítenünk az emésztőrendszerünket. Persze nem arról van szó, hogy kezdjünk bele az idei év divatdiétájába, és az extrém léböjt kúrák sem szükségesek.

Semmiképp ne vonjuk meg magunktól a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat hosszútávon, hiszen még egészséges embereknél is könnyen tápanyaghiányos állapotok alakulhatnak ki, kifejezetten fejlődő szervezeteknél, illetve a terhesség és a szoptatás ideje alatt. Krónikus betegségek fennállása esetén pedig mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, mielőtt bármilyen diétába kezdünk.

Amit viszont tehetünk, hogy kicsit könnyebb ételeket fogyasztunk, beiktatunk egy-egy húsmentes napot. Ahogy telnek a hetek ez a gyümölcs- és zöldségválaszték növekedésével egyre könnyebben megvalósítható lesz.

A húsmentesség is mindenképpen tudatosságot és odafigyelést igényel még rövid távon is. A húsok fő tápanyaga a fehérje, tehát ha nem fogyasztunk húst, arról kell gondoskodnunk, hogy ennek ellenére bevigyük a szervezetünk számára szükséges napi fehérjemennyiséget más forrásokból.

A gabonák közül kiváló fehérjeforrás például a tönkölybúza vagy az árpa is. Magas fehérjetartalmú növényi eredetű élelmiszerek a hüvelyesek, ide tartozik például a zöldborsó, a babfélék, és a lencsefélék is. A lencsefélék közöl a vöröslencse az egyik legkönnyebben emészthető.

Gyakran megfeledkezünk róla, de a méregtelenítés kulcsa a rostbevitel, a legjobb rostforrások közé tartoznak a gabonafélék. Az élelmi rostok képesek megkötni olyan anyagokat, amelyek a szervezetünk számára szükségtelenek, vagy éppen károsak. Egyúttal a salakanyag mennyiségét növelik, de a bélben való tartózkodási idejét csökkentik. Ezentúl egyes rostok táplálják a jótékony hatású bélbaktériumokat, ezzel szintén hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. Arról viszont nem szabad megfeledkeznünk, hogy magas rostbevitel mellett elengedhetetlen a bőséges folyadékbevitel.

A tönkölybúza, az árpa és a vöröslencse nem csak kimagasló növényi fehérjeforrások, hanem kiváló rostforrások is, tehát több okból is megfelelő választásnak bizonyulnak a tavaszi időszakra.

 

Sári Daniella
Dietetikus

Okleveles Élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök