Gabonák fogyasztása a téli hónapokban II.

2023 február 19, vasárnap Off By Eletfa Elelem

Kiváló megoldás a téli vitamin-, nyomelem, és antioxidáns bevitelre a gabonák fogyasztása, melyek egész évben változatlanul elérhetőek számunkra.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a gabonákat milyen formában és milyen egyéb élelmiszerekkel fogyasztjuk együtt.

Sokan abba a hibába esnek, hogy nyers zöldséget télen csak ritkán, vagy egyáltalán nem fogyasztanak. Télen is számos zöldségféleség elérhető, amelyek nyersen is finomak.

A sárgarépa például egész évben elérhető, nyersen is fogyasztható és béta-karotinban rendkívül gazdag. A béta-karotin nagyon jó antioxidáns, de nem csak a szabadgyökök megkötésében játszik szerepet, hanem az A-vitamin elővitaminjaként is nagy jelentőségű. Az A vitamin pedig hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez is.

A céklát általában ecetes formában, esetleg sütve fogyasztják, pedig a sárgarépához hasonlóan nyersen is ehető, és télen is elérhető. A cékla vitaminokban és nyomelemekben rendkívül gazdag, az antioxidánsoknak a zöldségek közül az egyik legjobb forrása.

A megtisztított céklát és répát lereszelve kevés olívaolajjal leöntve tápanyagokban rendkívül értékes friss téli salátát készíthetünk, amely hűtőben tárolva napokig fogyasztható marad.

Ez a saláta akár főételként is megállja a helyét, ha valamilyen gabonával kiegészítjük, ezzel növelve a telítőértékét. A hajdina kiválóan illik a sárgarépához és a céklához egyaránt. A hajdinával csak annyit kell tennünk, hogy megmossuk, ezután megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni, ezt követően hozzá is keverhetjük a zöldségekhez.

A téli salátánk tápértéke olajos magvakkal tovább növelhető. Az olajos magvak telítetlen zsírsavakban, E-vitaminban, ásványi-anyagokban és fehérjében is bővelkednek, ezért jól kiegészítik a saláta összetételét. Az étel élvezeti értékének a növelése az olajos magvak megpirításával érhető el. Ehhez nem szükséges olaj, száraz serpenyőben kis fokozaton a serpenyőt mozgatva pár perc pirítás elegendő. Használhatunk lenmagot, szezámmagot, mandulát, mogyorót és tökmagot is, de akár ezek keverékével is ízletesebbé tehetjük a salátát.

Ez a vitaminsaláta csak egy ötlet arra, hogy télen is hozzájussunk az immunrendszerünk működéséhez szükséges tápanyagokhoz, a friss zöldségeket és a gabonákat számtalan formában variálhatjuk ízlés szerint.

 

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök