Gabonák fogyasztása a téli hónapokban I.

2023 február 1, szerda Off By Eletfa Elelem

A téli hónapokban a megfelelő minőségi tápanyagbevitel sokkal több odafigyelést igényel, mint a tavaszi, a nyári, illetve a kora őszi időszakban, amikor zöldségek és gyümölcsök széles választéka könnyedén elérhető. Tudatosan megválasztott élelmiszerekkel azonban télen sem kell tápanyaghiánytól tartanunk.

A téli változékony időjárásos, a vírusos időszakban a kiegyensúlyozott táplálkozásnak különösen nagy jelentősége van a betegségek elkerülése érdekében.

Amikor vitaminokról és ásványi anyagokról van szó legtöbben rögtön a zöldségekre és a gyümölcsökre gondolnak. Gyakran elfelejtjük, hogy a gabonák mennyire kiemelkedő tápanyagforrások, és télen is a rendelkezésünkre állnak.

A gabonákat érdemes változatosan fogyasztani, hiszen egyes gabonafélék más értékes tápanyagokat tartalmazhatnak nagyobb mennyiségben.

Általánosságban elmondható, hogy a gabonák az ásványi anyagok közül elsősorban cinkben, káliumban és magnéziumban gazdagok. Az immunrendszerünk megfelelő működéséhez a vitaminok mellett az ásványi anyagok is létfontosságúak.

A cink az utóbbi időben végre bekerült a köztudatba, ami azért fontos, mert a megfelelő cinkbevitel nélkül az immunrendszerünk normál működése zavart szenvedhet.

Ma már mindenki tudja, hogy a D-vitaminnak mekkora szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, azt viszont kevesen tudják, hogy magnézium nélkül a D vitamin nem tudja ellátni a funkcióját az emberi szervezetben. A lakosság nem csak D-vitaminhiányos, hanem általánosságban elmondható, hogy magnéziumhiányos is.

Egyes gabonafélék más nyomelemeket is kiemelkedő mennyiségben tartalmazhatnak. A hajdinának például kiemelkedő a kalciumtartalma. A köles mangánból is említésre méltó mennyiséget tartalmaz. A quinoa jó növényi vasforrásnak tekinthető.

A gabonák fogyasztásával a vitaminbevitelünkhöz is jelentősen hozzájárulhatunk. A vitaminok közül a gabonák leginkább B-vitaminokban és E-vitaminban bővelkednek.

A hajdina ezek mellett magas P-vitamin tartalommal rendelkezik. A P vitamin, ismertebb nevén rutin, nagyon jó antioxidáns. Az antioxidánsok bevitele a téli hónapokban szintén sok esetben alacsonyabb, jó hír viszont, hogy gabonák fogyasztásával antioxidánsokhoz is hozzájuthatunk.

 

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök