Újévi életmódváltás lépései

2023 január 1, vasárnap Off By Eletfa Elelem

Az emberek nagy része minden év szilveszterén elhatározza, hogy változat az életmódján, és lépéseket tesz az egészségesebb életvitel felé. Az esetek nagy részében ezek a tervek részben vagy teljesen kudarcba fulladnak. Persze egy év elteltével megint nagy lesz a lelkesedés, és ismét előjönnek mindig ugyanazok a fogadalmak. Ha belegondolunk elsőre teljesen megmagyarázhatatlannak tűnik, hogy miért nem lehet véghez vinni ezeket a terveket, amikor minden csak elhatározás kérdése.

Az életmódváltások kudarcának hátterében, azonban meglehetősen egyszerű okok állnak. Ha nincs egy kidolgozott stratégiánk, akkor esélyünk sincs, hogy megvalósítsuk. Nem sok ember írja le pontról pontra, hogy konkrétan mi az, amin változtatni szeretne és hogyan szeretné azt megtenni. A másik lényeges buktató a túl nagy célok kitűzése, ha egyszerre túl sok életmódbeli tényezőn, vagy túlságosan nagy szabású dolgokon szeretnénk hirtelen változtatni, szinte borítékolható, hogy hamar fel fogjuk adni.

Tehát aki valóban úgy érzi, hogy élete hátralévő részét jobb kondícióban, egészségesebben, fittebben szeretné eltölteni, és ezért tenni is hajlandó, tervszerűen, kis lépésekben, apró változtatásokkal érdemes haladnia.

Az életmód váltásnak csak egy szelete a tudatos táplálkozás, azonban étrendünk megváltoztatása sem történhet varázsütés-szerűen egyik napról a másikra.

Ha eddig túl nagy adagokat ettünk meg egy étkezésre, nem kell rögtön koplalásba fognunk elég, ha minden étkezésnél egy kanállal kevesebbet szedünk ki a tányérunkra. Ez lehet, hogy egy étkezésenként csak 50 kalória deficitet jelent, viszont a nap végére akár 250 kalória mínusz is összejön a korábbi bevitelünkhöz képest. Ez hosszútávon már lényeges deficitnek számít, és ez a testsúlyunkban is meg fog mutatkozni. Ezután már meglesz a motivációnk, hogy a későbbiekben szükség esetén tovább csökkentsünk az adagokon.

Ha nem a testsúly csökkentése a cél, hanem csak szeretnénk egészségünk javítása, vagy megtartása érdekében magasabb tápértékű élelmiszereket fogyasztani, akkor sem kell rögtön minden jól meg szokott ételt lecserélni.

Az első lépés, ha eddig gyakran gyorsételeket fogyasztottunk, hogy gyakrabban készítjük el ételeinket saját magunk. Amellett, hogy így sokkal gazdaságosabb, tudni fogjuk, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe egy-egy étkezés alkalmával.

Nem kell túl bonyolult fogásokban gondolkozni, és az sem a jó út, hogy rögtön valamilyen profi szakácskönyvből próbálunk minél különlegesebb fogásokkal kísérletezni, hiszen valószínűleg már az alapanyagok beszerzése nehézséget fog okozni.

A másik véglet az élelmiszerüzletekben kapható készételek, vagy felkész ételek választása, hiszen sajnos ezek az élelmiszerek gyakran számos mesterséges adalékanyagot tartalmaznak, valamint rendszerint túl magas a sótartalmuk, és sok esetben a cukor- és a zsírtartalmuk is több a kelleténél.

Ezzel szemben az üzletekben találunk rengeteg természetes alapanyagot, amik annak ellenére, hogy nem magas feldolgozottságúak, mégis nagyon hamar elkészülnek, és felhasználásuk még főzőtudást sem igényel.

A főzőtasakos gabonák kiváló alternatívák, ha természetes alapanyagokból gyorsan szeretnénk egészséges ételeket készíteni. Főzési idejük 10-25 perc között van. A kuszkuszt például még főzni sem kell, elég csak forrázni, és fedő alatt pár percig állni hagyni.

Az egyik legegyszerűbb főétel, valamilyen sült vagy párolt hússzelet gabonával. A hús lehet például párolt csirkemell szelet, ami nagyon gyorsan átsül. Mellé köretként kiváló választás bármelyik gabona. Ez lehet például quinoa, köles vagy hajdina. A legjobb, ha valamilyen nyers zöldség is kerül a tányérra, télen rendelkezésre áll sárgarépa vagy cékla. Ezek a zöldségek nyersen szeletelve vagy reszelve jól kiegészítik, színesebbé, ízletesebbé, és változatosabbá teszik a fogást. A zöldségeket néha akár megsüthetjük vagy megpárolhatjuk a változatosság kedvéért. Persze választhatunk savanyított zöldségeket, uborkát vagy káposztát is, de érdemes mindennap nyersen is fogyasztani valamilyen zöldségfélét. Egy ilyen egyszerű fogást bárki bármikor el tud készíteni még akkor is, ha nincs ideje órákat a konyhában tölteni. Idő hiányában több napra előre is elkészíthetők az ételek.

A gabonákat természetesen nem csak köretként lehet fogyasztani, hanem töltött húsok töltelékeként, levesbetétként, de kár egytálétel részeként is becsempészhetjük őket a mindennapi étkezéseinkbe.

A legnehezebb kérdés mindig, hogy mit együnk reggelire, a gabonák kásaként elkészítve reggeliként is jól megállják a helyüket. Ilyenkor érdemes gyümölcsökkel, olajos magvakkal, dióval mandulával dúsítani őket, ezzel növelve az étel tápértékét.

Az életmódváltás persze ennél összetettebb, kezdetnek viszont ennyi is elég, hogy otthon elkészített, természetes élelmiszereket fogyasztunk.

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök