Vöröslencse a karácsonyi menüben II.

2022 december 17, szombat Off By Eletfa Elelem

Mind az ökológai lábnyomunk csökkentése, mind pedig az egészségünk megőrzése érdekében érdemes mérsékelnünk a húsfogyasztásunkat, és az egyéb állati eredetű élelmiszerek bevitelét.

Erre fontos odafigyelnünk a karácsonyi időszakban is, amikor még az átlagoshoz képest is többszörösére nő a húsfogyasztásunk. Ha nem is térünk át a növényi étrendekre, akkor is érdemes legalább pár ételből kihagyni a húst. A hús helyettesítésére kiváló alternatíva a fehérjében szintén gazdag vöröslencse.

A magyar gasztronómiában a lencsét szinte csak újévkor alkalmazzák, főleg lencseleves formájában. Az újévi lencseleves hagyományát nyugodtan megtarthatjuk, sőt a karácsonyi menüsorban is helyet kaphat. Azért, hogy mégse ugyanazt fogyasszuk karácsonykor, mint pár nappal később újévkor, karácsonykor az elterjedtebb barnalencse helyett használhatunk vöröslencsét. A lencseleves készülhet a hagyományos módon, arra viszont érdemes odafigyelnünk, hogy a vöröslencse rövidebb főzési időt igényel. A megszokott húsleves vöröslencselevesre való lecserélésével, máris eggyel kevesebb húst tartalmazó fogás lesz az ünnepi asztalon.

A vöröslencséből előételek széles választéka készíthető, például lencsepástétom, lencsés tésztasaláta, zöldséges lencsesaláta. Ezek mind ízletes, és rendkívül tápláló, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek. Ráadásul az ünnepi fogások között is megállják a helyüket.

Abban az esetben, ha már karácsony másnapjára elegünk lett a nehéz ételekből, a vöröslencsés tésztasaláta kiváló választás főételként is. A tészta választásnál mindenképpen érdemes egy rostdúsabb verzió mellett döntenünk, ami lassabb mértékű vércukorszint emelkedést eredményez. Ez karácsonykor, amikor egyébként is többet eszünk a kelleténél különösen fontos szempont lehet, főleg elhízás, inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség fennállása esetén. A teljes kiőrlésű durumtésztának szinte egyáltalán nincs keserű mellékíze. Főzzük meg külön a vöröslencsét és a tésztát. A tésztát keverjük össze házilag készített paradicsomszósszal, majd adjuk hozzá főtt vöröslencsét. Még ízletesebb lehet a vöröslencsés tésztasaláta, ha apró kockára vágott párolt padlizsánt is teszünk hozzá. Ízlés szerint majoránnával vagy bazsalikommal fűszerezhetjük a salátát.

A vöröslencsés tésztasaláta paradicsomszósz helyett házi majonézzel is elkészíthető. A majonéz készíthető tojásmentesen is, vagy light verzióban, de időhiány esetében bolti majonéz szintén alkalmazható. A tésztasalátákat hidegen ajánlott fogyasztani.

Húsmentes ételek beiktatásával a karácsonyi menüsor nem lesz kevésbé gazdag, sőt sokkal színesebbé tehető.

 

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles Élelmiszermérnök