Vöröslencse a karácsonyi menüben I.

2022 december 4, vasárnap Off By Eletfa Elelem

Az utóbbi években nem csak a vegánok keresik a növényi húshelyettesítőket, hanem azok is, akik vegyes táplálkozást folytatnak, de az ökológiai lábnyomuk csökkentése érdekében mérsékelni szeretnék az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását. Az állati eredetű élelmiszerek, tej- és tejtermékek, tojás, a húsok- és a húskészítmények fő tápanyaga a fehérje. Ezeknek az élelmiszereknek leginkább a fehérjeszükségletünk kielégítése végett van helyük az emberek étrendjében. Ezért, ha helyettesíteni szeretnénk a húsokat, olyan élelmiszeralapanyagokat kell keresnünk, amelyeknek ugyancsak magas a fehérjetartalmuk.

Magas fehérjetartalmú növényi eredetű élelmiszerek a hüvelyesek, ide tartozik például a zöldborsó, a babfélék, vagy a lencsefélék is. A lencsefélék közöl a vöröslencse azért kiemelkedően értékes, mert antioxidánsokban gazdag, ráadásul a főzési ideje nagyon rövidnek tekinthető.

Az ünnepi menüsor jellemzően nagyon sok állati eredetű élelmiszer tartalmaz, legtöbb családnál minden egyes fogás valamilyen húsétel. Nem arról van szó, hogy a környezetvédelem érdekében fel kéne rúgni a hagyományokat, azonban egy-egy ételt le lehetne cserélni egy megfelelő növényi alternatívára. Ha a húst például fehérjedús vöröslencsére cseréljük még a tápanyagbevitel szempontjából se lesz hátrányos a változtatás.

Ha nem a bolygónk érdekeit tartjuk szem előtt a karácsonyi ételsor megtervezésekor, abban az esetben is érdemes fontolóra vennünk a kevesebb húsfogyasztást, legalább az egészségünk megőrzése céljából.

A túl gyakori húsfogyasztás köztudottan növeli bizonyos daganatos betegségek kialakulásának az esélyét, köztünk a vastagbélrák kockázatát, amely az egyik legelterjedtebb ráktípus.

A köszvény csaknem népbetegségnek számít hazánkban, főleg az idősebb korosztály esetében. A köszvény kialakulásának a fő oka a túl sok hús fogyasztása, különösen a vörös húsok növelik a köszvény rizikóját.

A húsok és az egyéb állati eredetű élelmiszerek az egészséges táplálkozás részét képezhetik, sőt a fehérjeszükségletünk fedezése érdekében javasolt is a fogyasztásuk, de mint minden más élelmiszer esetében, fontos a mértékletesség. A megfelelő B12 vitaminbevitel és a kielégítő vasbevitel szempontjából is szükségesek a húsok. Elhagyások fokozott odafigyelés és tudatos táplálkozás esetén valósítható csak meg.

Azonban nem kell minden étkezéssel húst fogyasztanunk, különösen nem minden étel részeként, erről az ünnepi időszakban hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

 

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles Élelmiszermérnök