Antioxidánsok a gabonákban

2022 szeptember 11, vasárnap Off By Eletfa Elelem

Bizonyos gabonák fogyasztásával jelentősen hozzájárulhatunk az antioxidánsok természetes beviteléhez.

Sokak számára meglepő lehet, hogy az egyik legjobb antioxidáns forrás a hajdina. A hajdina flavonoidokban gazdag. A flavonoidok növényi eredetű élelmiszerekben előforduló antioxidánsok. A hajdinában lévő fontos antioxidáns a rutin, mely az erek védelmében játszik szerepet. A rutin erősítheti a hajszálereket, csökkentheti a visszeres panaszokat, valamint csökkentheti a vérnyomást. A rutin emellett kedvezően befolyásolhatja a vérzsír érékeket, csökkentheti az érelmeszesedés kockázatát. A rutin ezenkívül képes enyhíteni a vérszegénység tüneteit. A rutint P-vitaminként is emlegetik, bár nem tekinthető valódi vitaminnak. A hajdinában lévő másik fontos antioxidáns a kvercetin, mely a szív-és érrendszeri megbetegedések mellett a daganatos megbetegedések kockázatát is csökkentheti.

Kiváló kvercetin forrás a quinoa is, mely tartalmaz egy másik flavonoidot, kaempferolt is. A kvercetin és a kaempferol egyaránt gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatású lehet. Ráadásul a daganatos és a depressziós megbetegedések kockázatát szintén csökkenthetik.

A másik gabona, amelyet antioxidáns tartalma miatt érdemes fogyasztani a köles. A köles béta-karotin tartalma kiemelkedőnek tekinthető. A béta-karotin is jelentős antioxidáns hatással bír, emellett az A-vitamin előanyagaként is fontos. Az A vitamin pedig hozzájárul a bőr és a nyálkahártyák normál állapotának a fenntartásához. Az A vitamin az immunrendszer normál működésében is szerepet játszik, valamint hozzájárul a sejtek differenciálódásához és a normál vasanyagcserében is részt vesz. A köles E-vitamin tartalma sem elhanyagolható, az E-vitamin pedig szintén szerepet játszik az oxidatív stressz elleni védelemben.

Tehát nem csak a gyümölcsök és a zöldségek, hanem a gabonák, vagy álgabonák fogyasztásával is értékes antioxidánsokhoz juthatunk. Az antioxidánsok esetében megvan, hogy melyik antioxidáns milyen típusú szabadgyökök ellen hatékony, melyeket képes semlegesíteni. Ráadásul változó, hogy bizonyos szerveinkben, szöveteinkben mely antioxidánsok vannak jelen nagyobb mennyiségben, és képesek védő funkciót betölteni. Ezért előnyös őket kombinációkban fogyasztani, legtöbb esetben így a hatásuk is fokozható, hiszen gyakran szinergizmus áll fenn. Így érdemes a hajdinát, kölest vagy quinoát gyümölcsökkel vagy zöldségekkel kombinálva fogyasztani.

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök