Az antioxidánsok a szerepe

2022 szeptember 1, csütörtök Off By Eletfa Elelem

Legtöbb ember számára a szeptember az egyik leginkább stresszes hónap. Véget érnek a nyári szabadságok, melyek után igen nehéz visszaállni a rohanó hétköznapokba. Ráadásul a családok számára az iskolakezdés is rengeteg nehézséget rejt magában. A leterheltség mellett a gyerekek visszatérése a közösségekbe, illetve az egyre inkább változékonnyá váló időjárás is növeli a megbetegedések gyakoriságát.

Fontos tehát, hogy már szeptemberben elkezdjük szervezetünk megtámogatását antioxidánsokban gazdag élelmiszerekkel, és ne várjunk ezzel a téli hónapokig.

Segítségünkre lehetnek a különböző vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítő készítmények, de a kiegyensúlyozott hasznos tápanyagokban gazdag étrendet ezek a termékek sem helyettesíthetik.

Az antioxidáns szót ma már a mindennapi szóhasználatban is sokat hallhatjuk, ennek ellenére fontos tisztázni a jelentését. Az antioxidánsok védő szerepet töltenek be a szabadgyökök káros hatásaival szemben. Antioxidánsok lehetnek különböző vitaminok, vannak vitamin jellegű antioxidánsok, telítetlen zsírsavak, többszörösen telítetlen vegyületek, enzimek, vagy akár mesterséges anyagok is.

A szervezetünkben az oxidatív folyamatok során szabadgyökök képződhetnek, ezek a szabadgyökök felelősek az öregedésért, és túlsúlyuk betegségek kialakulásához vezethet. Az emberi szervezetben teljesen természetes, hogy szabadgyökök képződnek, probléma csak akkor áll fenn, ha ezeknek a szabadgyököknek annyira megnő a mennyisége, hogy az antioxidánsokhoz viszonyítva jelentős túlsúlyba kerülnek. Felborult egyensúlyhoz vezethet a túlzott stressz vagy betegség fennállása is. A kor előrehaladtával egyre inkább túlsúlyba kerül a szabadgyökök mennyisége az antioxidánsokhoz viszonyítva.

Az antioxidánsok többféle módon tölthetnek be védő funkciót. Egyes antioxidánsok képesek lassítani az oxidációt. Vannak olyan antioxidánsok, melyek saját magukat feláldozva oxidálódnak.

Ha antioxidánsokról van szó, mindenki rögtön a gyümölcsökre, esetleg a zöldségekre gondol, melyek valóban jó antioxidáns források lehetnek. A gabonákról, mint antioxidánsokat tartalmazó értékes élelmiszerekről azonban ritkábban hallhatunk. Érdemes tudnunk, hogy ha antioxidáns bevitelünket szeretnénk fokozni gabonákat is ajánlott fogyasztanunk.

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök