Növényi pástétomok I.

2022 október 1, szombat Off By Eletfa Elelem

A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás szerepe az egészség megőrzésében egyre inkább bebizonyosodik, ezzel szemben a mai rohanó világban egyre kevesebb idő jut a főzésre, illetve az azt megelőző előkészületekre, köztük a bevásárlásra. Sokszor a nehézséget nem is a meleg étkezések okozzák, hanem a kisétkezések. Mégsem ehetjük minden egyes nap ugyanazt a szendvicset, ráadásul a hagyományos szendvicsek nem tekinthetők túlságosan egészségesnek.

A felvágottak zsírtartalma gyakran nagyon magas, ráadásul a tartósításukhoz használt nitrites pácsóknak is lehetnek egészségkárosító hatásai főleg, ha napi rendszerességgel fogyasztjuk őket. A szendvicsekbe tett sajtok nagy része is igen nagy százalékban tartalmaz zsírt, másrészről egyes sajtkészítmények foszfortartalma is túlságosan magas. A foszforra szüksége van az emberi szervezetnek, hiszen hozzájárul az egészséges fogazat és csontozat fenntartásához, a sejtmembránok megfelelő működéséhez, valamint a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban is részt vesz. A probléma csak annyi a foszforral, hogy a magas feldolgozottságú élelmiszerekkel és a sajtkészítményekkel a szükséges mennyiség többszörösét visszük be naponta. A túl sok foszfor pedig magnézium és kálcium hiányt idéz elő a szervezetben, megnövelve ezzel számos betegség rizikófaktorát.

A hagyományos szendvicsekkel probléma még a kenőzsiradék használata, ezek jelentősen megnövelik a szendvics energiatartalmát, főleg akkor, ha kicsit vastagabban kenjük meg a kenyeret. A vajat és más állati eredetű zsiradékokat azért cserélték le, mert hozzájárulhatnak a vérzsír-értékek emelkedéséhez. A napi szintű margarinfogyasztás pedig a margarinok transzzsírsav tartalma miatt nem ajánlott. A transzzsírsavak szintén károsan befolyásolják a vérzsír értékeket, ráadásul egyéb népbetegségek kockázatát is növelhetik, például a cukorbetegségét. A magas feldolgozottságú élelmiszerek szintén nagyobb arányban tartalmaznak transzzsírsavakat, ezért is érdemes rászánni magunkat a minőségi ételek elkészítésére. Bár a transzzsírsav tartalom 2014-től rendelettel szabályozott, kis mennyiségben mégis előfordulhat az élelmiszerekben, a napi étkezések során pedig ezek a mennyiségek összeadódhatnak, így érdemes továbbra is odafigyelni a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek tudatos kerülésére.

Láthatjuk tehát, hogy egyszerűnek tűnik előre elkészített szendvicsekkel letudni a napi étkezéseket, de a jól megszokott szendvicseink, mindennapi fogyasztása nem csak nem változatos, hanem az egészségünk fenntartása szempontjából sem megfelelő.

Kiváló alternatíva lehet a növényi alapanyagokból, hüvelyesekből és gabonákból elkészített szendvicskrémek fogyasztása a hagyományos szendvicsek helyett.

 

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles Élelmiszermérnök