Kinek ajánlott a bulgur fogyasztása?

2022 július 2, szombat Off By Eletfa Elelem

Aki először hall a bulgurról, annak könnyen az lesz a benyomása, hogy egy nagyon újkeletű, reform élelmiszerről van szó, és annyira távolinak tűnik, hogy sokan nem is mernek kísérletezni a fogyasztásával.

Valójában a bulgur nem áll olyan távol a magyar konyhától, hiszen gyakorlatilag tört búzáról van szó. A hazánkban is elterjedt török éttermek kínálatában megtalálhatjuk ,,törökrizs” néven. A bulgur régóta kedvelt alapanyaga a közel-keleti gasztronómiának. Magyarországon a bulgur az utóbbi évtizedben vált népszerűvé leginkább a reform táplálkozás részeként, bár egyre többen rájönnek, hogy egy bármilyen étrendbe könnyedén beilleszthető alapanyag.

A bulgur esetében fontos kiemelni, hogy gluténtartalma miatt a cöeliákiások, vagy gluténérzékenyek számára szigorúan ellenjavallt.

Bár a bulgur szénhidráttartalmával mindenképpen számolni kell, nagyon jól beilleszthető a cukorbetegek és az inzulinrezisztensek étrendjébe, kisétkezésként és főétkezésként egyaránt. A bulgur például a fehérrizshez viszonyítva lassabb mértékű vércukorszint emelkedést eredményez.

A kedvező glikémiás indexe miatt a bulgur a súlyfelesleggel rendelkezők étrendjének is a része lehet, persze csak korlátozott mennyiségben. Ha a testsúlyvesztés a cél, a magas keményítőtartalmú köreteket, köztük a gabona alapú köreteket érdemes fél adagra csökkenteni, és alacsony szénhidráttartalmú zöldségekkel kiegészíteni, például friss jégsalátával.

A bulgur rosttartalma számottevő, ezért hozzájárul a megfelelő bélmozgás fenntartásához. Az ülőmunkát végzők, a mozgásszegény életmódot élők, és az idősek körében is gyakori probléma a székrekedés, melynek kiküszöbölése érdekében is érdemes rostdús gabonákat, többek között bulgurt fogyasztani. Természetesen a magasabb rostfogyasztás esetén mindig fontos odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre is.

A bulgur azért is jó választás az idősek számára, mert annak ellenére, hogy élelmirostokban gazdag, könnyű megrágni. Szükség esetén az átlagosnál puhábbra is főzhető.

A kismamák esetében is mindennapi probléma a székrekedés, ráadásul náluk a gyógyszerek alkalmazása is korlátozott, a megfelelő rostbevitel számukra is jó megoldás lehet. Terhes nők részére azonban nem csak a magasrosttartalma miatt ajánlott élelmiszer a bulgur, hanem kiemelkedő folsavtartalma, sőt vastartalma miatt egyaránt.

A bulgur nagyon változatosan elkészíthető, sós és édes verzióban is fogyasztható, ezért biztos, hogy még a legválogatósabb gyerekek is megtalálják a számukra elfogadható változatát.

Mivel a bulgur főzési ideje nagyon rövid, sőt akár főzés nélkül forró vízben való áztatás után is fogyasztható, ezért azoknak is kedvelt alapanyaga lehet, akik túl elfoglaltak, vagy csak a nyári melegben nem szeretnének órákat a meleg konyhában tölteni.

Sokan gondolják, hogy mivel a nyári időszakban kevésbé kell félnünk a járványoktól, ilyenkor nem olyan fontos a szervezetünk mikrotápanyagokkal való ellátása. Ez óriási tévhit, hiszen a szervezetünk ezeket a tápanyagokat az év minden szakaszában igényli, ráadásul nyáron a fokozott verejtékezés miatt nagyobb lehet az ásványianyag veszteség. A bulgur a rizshez viszonyítva ásványi anyagokban szintén gazdagabb.

A bulgur nem utolsó sorban a sportolók étrendjébe is kiválóan megállja a helyét, mivel könnyen emészthető, értékes tápanyagokat tartalmaz, ráadásul B vitaminok is találhatók benne.

A bulgur gyümölcsökkel fogyasztva megfelelő kisétkezés, vagy diétás desszert is lehet.

Ha a nyári hőségben főétkezésként is inkább a könnyebb, hideg ételeket preferáljuk kiváló választás az előfőzött vagy előáztatott bulgurral dúsított saláta. A salátához kevert bulgur növeli az étel energiatartalmát és tápértékét.

Gyakorlatilag a bulgur bármilyen ételben alkalmas lehet a rizs helyettesítésére, ha kicsit változatosabbá szeretnénk tenni az étkezéseket. Használható például rakott vagy töltött ételekbe, de akár tejberizs helyett időnként ,,tejbebulgurt” is készíthetünk.

A bulgur íze nem tekinthető karakteresnek, ezért különböző ízlésű emberek számára is elkészíthető megfelelő fűszerezéssel. Bátran használjunk fűszereket a bulgur esetében, a keleties ízvilág különösen illik hozzá.

Aki szeret a konyhában kísérletezni, annak érdemes előáztatás vagy előfőzés után a bulgurt kissé megpirítani kevés olajon, így még ízletesebbé tehető.

A kásaként és a köretként való felhasználás mellett érdemes a bulgur esetében kicsit elengedni a fantáziánkat, vagy elővenni a közel-keleti konyha receptjeit.

A bulgur mértékkel gyakorlatilag bármilyen étrend része lehet a gluténmentes diéta kivételével, tehát érdemes időnként beilleszteni a táplálkozásunkba.

 

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök