Miért ne mondjunk le a gabonák fogyasztásáról? I.

2019 augusztus 5, hétfő Off By Eletfa Elelem

Egyre többen utasítják el a gabonák fogyasztását az interneten keringő féligazságok vagy tévhitek miatt.
Az egyik oka a gabonák mellőzésének a mikotoxinoktól való félelem. A mikotoxinok a fonalas gombák másodlagos anyagcseretermékei, melyek az emberi szervezetet valamilyen módon károsítják. Tehát a félelem sajnos nem alaptalan.
Ezek a gombák a szántóföldön fertőznek majd a raktározás során károsítanak.
A gabonák gombafertőzése megelőzhető illetve csökkenthető rezisztens fajták nemesítésével és a jó mezőgazdasági gyakorlat alkalmazásával. A szakszerű növényvédelemnek kiemelt szerepe van ebben. Az időjárási körülmények szerencsére nem minden évben kedveznek a mikotoxintermelő gombák szaporodásának, főleg a hőmérséklet és a csapadékviszony a meghatározó.
A tárolás alatti toxinterelést megfelelő körülmények (alacsonyabb hőmérséklet és nedvességtartalom) biztosításával lehet csökkenteni. Emellett a tarolás alatti vizsgálatokkal meghatározható a mikotoxinok mennyisége.
A toxinok bekerülését az élelmiszerekbe az őrlés szakszerű előkészítésével és a megfelelő malmi feldolgozással mérsékelhetjük. Az erősen fertőzött gabonaszemek kisebb sűrűségüknek és méretüknek köszönhetően kiválogathatóak. A toxinok többnyire a gabonaszem külső rétegeiben halmozódnak fel, így intenzív felülettisztítással és hámozással nagy részük eltávolítható.
Másrészről tévedünk, ha azt hisszük, hogy a gabonák mellőzése esetén nem kell többé tartanunk a mikotoxinok egészségre káros hatásaitól, ugyanis nem csak gabonákkal vagy gabona alapú élelmiszerekkel jutnak be az emberi szervezetbe.
Ha a növényzet toxint termelő gombatörzzsel fertőződik, akkor a takarmány is szennyezett lesz, így a haszonállatok szervezetébe is bejutnak a mikotoxinok. Az állatok vérében és szöveteiben a toxin felhalmozódik, így az állati eredetű élelmiszerekben még nagyobb mennyiségben lesz jelen. Ilyen elven a húsokat, a húskészítményeket, a tejet, a tojást és minden egyéb állati eredetű élelmiszert ki kellene zárnunk az étrendünkből. Tehát a mikotoxinok a táplálékláncon keresztül sajnos csaknem minden élelmiszerbe bekerülhetnek.
Ezen felül a toxinterelő gombák nem csak a gabonákat támadják meg, hanem a gyümölcsöket is.
A fűszernövényeket, többek között a fűszerpaprikát, szintén érinti ez a probléma.
Így az egyedüli megoldás a mértékletes, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás.
Megnyugtató hír, hogy az Életfa Élelem Kft. által forgalmazott termékek mikotoxin tartalma rendszeresen ellenőrzött, és kizárólag a megfelelőek kerülnek forgalomba.

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök

Running Sneakers | Nike Dunk Low SP University Red – Grailify