Mire érdemes figyelni a gyerekek étrendjénél?

2019 szeptember 2, hétfő Off By Eletfa Elelem

Mivel a gyerekek szervezete még fejlődésben van különösen fontos, hogy az étrendjük változatos legyen és tartalmazza az összes számukra szükséges tápanyagot.
Fontos az energiabevitel mértéke, a makrotápanyagok, vagyis a fehérje, a szénhidrát és a zsír megfelelő mennyisége és aránya. Ez azért meghatározó, mert leginkább ezen múlik, ha egy gyerek túlsúlyos vagy már elhízott, esetleg éppen alultáplált. A gabonák kiváló energiaforrások a gyerekek számára is, mivel összetett szénhidrátokat tartalmaznak. Növényi fehérjetartalmukat állati eredetű élelmiszerekkel egészíthetjük ki. Bár zsírtartalmuk viszonylag alacsonynak tekinthető, a zsírsavösszetételük kedvező. A zab energia- és zsiradéktartalma a többi gabonához képest magasabb, ráadásul linolsavat is tartalmaz.
A folyadékbevitel fontosságáról gyakran megfeledkezünk, pedig a folyadékfogyasztás akár a gyerekek iskolai teljesítményére is hatással lehet.
Az egészséges fejlődés és az immunrendszer normál működése szempontjából a szükséges ásványi anyagok és nyomelemek bevitelére is ügyelnünk kell a gyerekek esetében is. A köles például kiváló kálium-, magnézium-, cink-, mangán- és vasforrás. A quinoa a kálium, a magnézium és a vas mellett, nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot. A hajdina főként káliumban és magnéziumban gazdag.
A megfelelő vitaminbevitelre szintén hangsúlyt kell fektetnünk a gyerekek étrendjénél, mivel habár kis mennyiségben, de létfontosságúak szervezetünk működéséhez, viszont szervezetünk nem képes előállítani őket. A különböző vitaminok eltérő módon támogatják a szervezetünk megfelelő működését. A gabonák B1, B2 és B6 vitaminokban bővelkednek, melyek szintén hozzásegíthetik a gyerekeket, hogy legyen elég energiájuk megfelelni az iskolai követelményeknek, és képesek legyenek koncentrálni még a leghosszabb tanítási napon is. A hajdina P és E vitamintartalma is kiemelkedik. A tönkölybúza szintén gazdag E vitaminban, az E-vitamin pedig nagyon erélyes antioxidáns.
Az antioxidánsok védik meg szervezetünket a szabadgyökök károsító hatásaitól. Egy megterhelő nap folyamán sok szabadgyök képződik, melyek csak akkor jelentenek problémát, ha nem áll rendelkezésre elegendő antioxidáns, tehát felborul a redox-homeosztázis. A hajdina méGyereg flavonaidokat is tartalmaz, melyek szintén jelentős antioxidánsok.
A gyerekeknek élelmi rostokra éppúgy szükségük van, mint a felnőtteknek, már ezért sem mindegy, hogy mennyi és milyen gabonát tartalmaz az étrendjük.

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles Élelmiszermérnök

Running sport media | Nike SB x by Parra Federation Kits 2021 , Pochta