|

Frissítő nyári ételek gabonákból

A nyári melegben jobban kívánjuk a könnyed hideg ételeket, melyeket ugyanúgy elkészíthetünk magas tápértékű természetes alapanyagokból. Ilyen hűsítő nyári étel lehet például a hideg kajszibarackleves köles levesbetéttel. A megtisztított kajszibarack magját távolítsuk el, ezután vágjuk négy részre, majd hideg fűszeres vízben kezdjük főzni. A főzővizet ízesíthetjük egész fahéjjal, szegfűszeggel és vaníliarúddal, ízlés szerint édesítsük cukorral…

|

Hogyan táplálkozzunk kánikulában?

A nyár a kirándulások, a kültéri aktív programok és szabadtéri sportok időszaka, azonban a kánikula időszakában még nyugalomban is számottevő a verejtékezés mértéke, nem, hogy erőteljes testmozgás estén.Az izzadás elsősorban a párolgás hőelvonó hatásán keresztül a testünk hűtésére szolgál, az egyensúly fenntartása érdekében. Testünk legnagyobb részben vízből épül fel, ezért lehet veszélyes a fokozott folyadékvesztés,…

|

Szív- és érrendszeri betegségek elkerülése megfelelő étrenddel

A világ vezető halálokai között első helyen a legnagyobb mortalitási rátával a szív- és érrendszeri megbetegedések állnak. Szívünk és érrendszerünk egészségére számos tényező hatással van, amelyekre sajnos nincsen ráhatásunk, ilyen a genetika vagy az életkor. Jó hír, hogy számos módon befolyásolhatjuk mi magunk is kedvező irányba a szívünk és érrendszerünk egészségét. Az egyik fontos tényező…

|

Gabonák magnéziumtartalma II.

A magnézium azok közé az esszenciális ásványi anyagok közé tartozik, melyekből a vegánok nagyobb mennyiséget képesek bevinni, ugyanis magnéziumban főleg a növényi eredetű élelmiszerek bővelkednek, köztük a gabonák is. A magnéziumbevitelre nagy hangsúlyt fektetnek például a várandósság alatt, azonban nem csak ebben az időszakban van a magnéziumnak kiemelt jelentősége. A megfelelő D-vitamin bevitel jelentősége ma…

|

Gabonák magnéziumtartalma I.

A gabonák napi rendszerességgel való változatos fogyasztása egész évben ajánlott, hiszenszámos értékes tápanyagot tartalmaznak, köztük magnéziumot is.A magnéziumhiány sajnos általánosnak mondható hazánkban. Ennek egyik oka, hogy anemesítés és a termőföld kimerülése miatt nagyban csökkent a zöldségek és a gyümölcsökmagnéziumtartalma. Ráadásul az élelmiszerek jelentős részét nem nyersen fogyasztjuk,hanem valamilyen módon feldolgozva, a feldolgozás során pedig a…

|

Testsúlykontroll könnyedén

Sokak számára a tavasz egyet jelent a fogyókúra időszakával, a karácsonyi majd a húsvétiünnepeket alatt felszedett súlyfelesleg kétségbeesett ledolgozásával. Sajnos azonban a hízásáltalában sokkal gyorsabb és könnyebb, mint a fogyás. Ráadásul, ha sikeres is a fogyókúra, akorábbi táplálkozási szokások visszatérésével jellemzően a plusz kilók is visszajönnek,gyakran sokszorosan.Így a hosszútávú siker érdekében érdemes fogyókúra helyett hosszútávú…

|

Tavaszi feltöltődés

Márciusra jellemzően a vitamin- és nyomelemraktáraink kimerülnek, viszont ebben az időszakban még javában tart a náthás, influenzás időszak, hiszen az időjárás is még meglehetősen változékony. Így kiemelten fontos a megfelelő táplálkozás, amit nehezít, hogy még igen kevés szezonális nyersanyagból válogathatunk. Nyersen is rendelkezésre állnak márciusban: Alma, burgonya, cékla, feketeretek, sárgarépa, zellergumó, édeskáposzta, fokhagyma, vöröshagyma. Ha…

|

Rostfogyasztás növelése II.

Korunk népbetegségeiben közös, hogy magas élelmirost bevitellel rizikójuk csökkenthető. Ez egyaránt elmondható az elhízás, a cukorbetegség és az érelmeszesedés esetében is. Rostbevitelünk növelésének a legegyszerűbb módja, hogy nagyobb részben fogyasztunk növényi eredetű élelmiszereket. A gabonák, a zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek és az olajos magvak egyaránt kiváló rostforrásnak számítanak. Már azzal nagyon sokat tehetünk a…

|

Rostfogyasztás növelése I.

A legutóbbi 2019-ben Magyarországon végzett OTÁP, Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Felmérés adatai alapján a magyar lakosság rostbevitele 21 és 24 gramm között mozog. Az EFSA (European Food Safety Authority), az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság hivatalos 25 gramm napi rostbevitel ajánlásától ugyan nem vagyunk nagyon messze, viszont az újabb vizsgálatok alapján egészségünk megőrzése érdekében nagyobb mennyiségre…

|

Egészséges lencsefőzelék variációk

A lencse jól ismert elkészítési módja az újévi hagyományos rántással készült a lencsefőzelék, ami mellett még általában valami zsíros vagdalt féle vagy kolbász is elfogyasztásra kerül. Természetesen alkalmanként a magasabb zsírtartalmú ételek is helyet kaphatnak az étrendben, főként nagyobb energiaigény esetén. Ha azonban nem nehéz fizikai munkát végzünk, érdemes ezeket az alkalmakat lekorlátozni. Maga a…