Levesek élettani jelentősége II.
A magyar konyhában a levesbetét hallatán legtöbbeknek a csigatészta, cérnametélt vagy grízgaluska jut az eszébe. A gabonafélék pedig sokféleképpen felhasználhatók levesekben is, és nemcsak változatos ízt, hanem értékes tápanyagokat is adnak.
Az árpagyöngy, vagy ahogy sokan hívják, a gersli, valaha a magyar konyha népszerű alapanyaga volt. A gersli magas rosttartalmának köszönhetően segíti a bélmozgást, valamint hozzájárul a bélflóra egészségéhez. Az árpa lassan felszívódó szénhidráttartalma miatt stabilizálja a vércukorszintet, ezért különösen fontos lehet inzulinrezisztensek számára. Az árpa ráadásul béta-glükánt is tartalmaz, amely számos élettani hatással rendelkezik, többek között hozzájárul a normál koleszterinszint fenntartásához. A gersli kiválóan illik például gombalevesbe.
A köles egykor a hagyományos magyar konyha mindennapi élelmiszere volt, mára újra népszerűvé vált, főleg gluténmentessége miatt kedvelik. Könnyen emészthető, így emésztőrendszeri problémákkal küzdők is fogyaszthatják. Jelentős magnéziumtartalma hozzájárul az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez, vas- és cinktartalma pedig támogatja az immunrendszert. Egy sütőtökkrémleves kölessel nemcsak selymes és édes, hanem valódi vitamin-és ásványianyag-bomba is, ráadásul a köles természetesen krémessé teszi, így tejszín sem szükséges bele.
A bulgur rövid főzési ideje ellenére, rendkívül gazdag élelmiszer. A bulgur élelmi rosttartalma segít megelőzni a székrekedést, és támogatják a bélflóra egészségét. Emellett számottevő mennyiségű növényi fehérjét tartalmaz, ami fontos lehet azok számára, akik kevesebb húst fogyasztanak. Egy mediterrán zöldségleves bulgurral, cukkinivel, paradicsommal, és padlizsánnal egyben ízletes és frissítő is.
A quinoa talán új szereplő a magyar konyhában, de tápértéke miatt megéri kipróbálni. A quinoa értékes növényi fehérjeforrás. Magnézium- és kalciumtartalma támogatja a csontok egészségét, antioxidánsai pedig védik a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól. Egy zöldborsólevesben a quinoa enyhén diós íze üdítő változatosságot ad.
Egy tányér gabonás leves tehát nem csupán egy meleg étel. Lassan felszívódó szénhidrátjai hosszú ideig energiát biztosítanak, rostjai támogatják a bélmozgást és a bélflóra egyensúlyát, emellett segít feltölteni szervezetünk vitamin- és ásványianyag-raktárait. Nem mellékesen a rostdús gabonák fogyasztása segíthet a testsúly kontrollálásában, mivel hosszabbtávú teltségérzetet ad, így csökkenti a nassolás esélyét.
Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök