Miért ne az instant kásákat válasszuk?

2022 április 1, péntek Off By Eletfa Elelem

A kásák az utóbbi években a reneszánszukat élik, főleg a fitatalabb korosztály körében nőtt meg a népszerűségük, mint egészséges reggeli alternatíva. A mai rohanó világban minden terméknek megvan az instant változata, hiszen senkinek nincs ideje a hosszas főzésekre, különösen a sietős reggeleken. Nem hiába vannak tele az élelmiszerüzletek polcai instant kásákkal.

Mielőtt azonban ilyen élelmiszereket vásárolunk érdemes egy pillantást vetni a címkéjükre. Az instant kásáknak jellemzően nagyon magas a hozzáadott cukortartalmuk, így tápértékük alapján inkább illenek a desszert, mint az egészséges reggeli kategóriába. Ha tovább tanulmányozzuk a címkét, és a tápértéken túl az összetevőket is elolvassuk, rádöbbenhetünk, hogy számos adalékanyagot és tartósítószert tartalmaznak.

Ezek a kásák ráadásul legtöbb esetben adagonként csomagoltak, ami szintén könnyebbséget jelenthet a fogyasztónak, de így a csomagolóanyag igényük is magasabb.

Az egészségtelen összetevők, kedvezőtlen tápérték és a magasabb környezeti terhelés mellett az ár még egy nyomós ok, hogy ne instant kásákat reggelizzünk. Még ha friss gyümölcsökkel készítjük is el a kását, így növelve annak vitamintartalmát, akkor is olcsóbban elő tudjuk állítani, mintha megvennénk az istant változatot.

Az egyetlen érv az instant kásák mellett a gyorsabb elkészíthetőség, ami jól hangzik, de érdemes megnézni, hogy valóban igaz-e.

Az instant kásákat meghatározott mennyiségű forrásban lévő vízzel kell felönteni, majd pár percig állni hagyni. Így az elkészítési idejük körülbelül 5 perc, ami valóban nem sok.

Legtöbb gabona főzési ideje 10 és 20 perc között változik, ha azonban éjszakára előáztatjuk ezeket a gabonákat, a főzési idő lényegesen csökkenhet. Amíg fő a kása a hozzákeverendő gyümölcsök és egyéb alapanyagok pont előkészíthetőek, de aki reggelente nagyon siet, akár ezt a munkafázist is elvégezheti este előre. Aki nem ragaszkodik a frissen készült kásához az este is elkészítheti a reggelijét, ebben az esetben viszont érdemes hígabbra főzni, hiszen mire reggel kivesszük a hűtőből előfordulhat, hogy nagyon besűrűsödik.

Tehát ténylegesen pár perccel több idő otthon friss alapanyagokból elkészíteni a reggeli kását, de a különbség maximum 10 perc. Érdemes mérlegelni, hogy megéri-e plusz 10 percet rászánni reggelente, hogy egy táplálóbb és finomabb étellel indítsuk a napot.

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles Élelmiszermérnök