Miért jó, ha kását fogyasztunk reggelire?

2022 április 22, péntek Off By Eletfa Elelem

A kása egy ősi pépes állagú étel, amit leggyakrabban gabonákból készítenek. A tisztított gabonaszemek megfőzhetők vízben, tejben, tejszínben, de akár növényi italalokban is, számtalan módon ízesíthetők és tálalhatók. Főleg az édes változatok elterjedtek, de sósan is fogyaszthatók.

A kása hagyományosan egy meleg reggeli étel, a fogyasztásának számos előnye van az egészségre nézve. A reggeli a nap legfontosabb étkezése, hiszen nagy szerepe van a napunk megfelelő indításában, ezért lényeges, hogy biztosítsa számunkra a szükséges makro- és mikrotápanyagokat.

A gabonák magas szénhidráttartalommal rendelkeznek, de fehérjetartalmuk sem elhanyagolható. Kiváló B-vitamin források, emellett számos nyomelemben bővelkednek. Talán a legértékesebb összetevőik az élelmi rostok.

A rostdús gabonákból készült kásák reggeli fogyasztása különösen ajánlott a székrekedéssel küzdők számára. A magas rosttartalomnak köszönhetően a kásák nem okoznak gyors vércukorszint emelkedést, ami a reggeli órákban különösen fontos.

A kását pépes állaga miatt az idősek is el tudják fogyasztani, ezért kiemelt szerepe van az idősek rostszükségletének fedezésében.

A kasát remekül lehet dúsítani. így fizikai munkát végzők vagy sportolók számára is elég tápanyagot tud szolgáltatni. Ilyen esetben zsírosabb tehéntejben, vagy akár tejszínben is megfőzhetjük. Fokozott fehérjeszükséglet esetén túró hozzákeverésével növelhetjük a fehérjetartalmát. Szezonális gyümölcsökkel változatosan ízesíthetjük. Olajos magvak hozzáadásával tovább növelhetjük energiatartalmát.

A kása változatosan elkészíthető vegán változatban is, hiszen növényi tejekben vagy gyümölcslevekben is megfőzhető a gabona. Aki semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogyaszt, annak érdemes fokozott figyelmet fordítani a fehérjebevitelre. A kása vegán formájának fehérjetartalmát olajos magvakkal, például dióval, mandulával, mogyoróval, kesudióval, pekándióval növelhetjük.

A kása könnyedén elkészíthető energiaszegény változatban, ezért akkor is kiváló reggeli alternatíva lehet, ha a fogyás a cél. Ebben az esetben érdemes vízben, vagy sovány tejben főzni, és csak fahéjjal ízesíteni, az édesítéshez pedig energiamentes édesítőszerek használata ajánlott.

Ha gyümölcsökkel tálaljuk a kásánkat, nemcsak guszta és ízletes reggelink lesz, hanem vitamin és ásványianyag tartalmát is tovább növeljük.

 

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök