Kímélő karácsonyi ételek

2021 december 2, csütörtök Off By Eletfa Elelem

A karácsonyi ünnepi időszak jellemzően az evésről és a nehéz fogásokról szól. Nem csoda, hogy az egészségügyi szakemberek szerint a legtöbb embernél januárban jelentkeznek a különböző emésztőrendszeri betegségek. Természetes, hogy a családi összejövetelekhez és a rokonlátogatásokhoz hozzátartozik a közös evés, és persze ezek a vendégeskedések az ünnepi időszakokban besűrűsödnek. A megoldás nem az, hogy elzárkózunk karácsonykor, elég ha kímélő ételeket választunk. Másik nyomós érv a könnyebb ételek mellett, hogy az emberek döntő része ebben az időszakban szabadságon van, és a vakációt nem sportolással tölti, tehát az energiaszükséglet az átlagosnál is alacsonyabb.

Kevésbé terheljük meg az emésztőrendszerünket, ha nem eszünk minden étkezésre húst. Ha sorra vesszük a nálunk elterjedt ünnepi fogásokat alig találunk közöttük húsmenteseket. A húsok szerepe az étrendünkben elsősorban a megfelelő fehérjebevitel biztosítása, viszont számos növényi élelmiszerünk kimondottan jó fehérjeforrás.

Az egyik legjobb könnyen emészthető fehérjeforrás a vöröslencse, ami akár egy lencsesaláta formájában kiválóan beilleszthető a karácsonyi ételek közé.

Számos magas fehérjetartalmú gabona is a rendelkezésünkre áll, ilyen az árpa, a quinoa vagy a tönkölybúza is. Ezeket a gabonákat is felhasználhatjuk a kímélőbb húsmentes fogásokhoz, pédául csőbensültekhez.

Másik gyakori, az ünnepi időszakban jelentkező probléma, a bőség zavarából következő túlevés. Legkönnyebben úgy kerülhetjük el, hogy túl sokat együnk, hogy rostdúsabb ételeket fogyasztunk. Ennek magyarázata, hogy a rostok kiváló telítőértékkel rendelkeznek, így hosszú időre jóllakottság-érzetet biztosítanak.

A túlzott energiabevitelnek oka lehet a vércukorszint ingadozása is, ha egyszerre túl sok gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó ételt fogyasztunk, túlzottan megemelkedik a vércukorszintünk. Ennek a hirtelen vércukorszint emelkedésnek az az egyik hátulütője, hogy gyors vércukorszint leesés követi. Amikor leseik a vércukorszintünk nemcsak éhesek vagyunk, hanem kifejezetten a cukros, szénhidrátdús ételeket kívánjuk. Karácsonykor pedig jellemzően ezekből a típusú ételekből van előttünk bőven, így bekerülünk egy végtelennek tűnő ördögi körbe. Ezt a vércukorszint ingadozást úgy kerülhetjük el, hogy nem eszünk egyszerre sokat, és ilyenkor is rostdúsabb ételeket választunk.

Tehát több okból is előnyösek a rostdús fogások, a gabonák pedig köztudottan a legfontosabb rostforrásaink közé tartoznak.

 

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök