A gabonák szerepe a gyermekkori elhízás elkerülésében

2021 szeptember 7, kedd Off By Eletfa Elelem

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) adatai alapján Magyarországon átlagosan minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott. Szintén megdöbbentő adat, hogy a súlyos elhízás előfordulása Magyarországon gyermekkorban átlagosan 2,1%. A legmagasabb előfordulási arányokat a szegényebb Észak-Magyarországi és Észak-Alföldi régiókban találták, melynek az lehet az oka, hogy a súlyos elhízás előfordulása összefüggést mutat a család szociális és gazdasági helyzetével.

Az elhízás a testzsír olyan mértékű felszaporodása, amely már kedvezőtlen hatással lehet az egészségre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1998 óta önálló betegségként tekint az elhízásra.

A cél gyermekkori elhízás megelőzése, hiszen ezzel számos betegség rizikóját eredményesen lehetne csökkenteni. Az elhízás, különösen, ha súlyos elhízásról van szó, számos krónikus betegség kockázatát növeli. Ide tartozik a 2-es típusú cukorbetegség, az asztma, a magas vérnyomás, és a depresszió is. Egyes becslések alapján az Európai Unióban az összes halálozás körülbelül 10%-áért az elhízás felelős. Magyarországon körülbelül 30 milliárd forint többletkiadást is jelenthet az elhízás.

Az energiabevitel mértéke különösen nagy figyelmet igényel, mert leginkább a túlzott kalóriabevitel okolható azért, ha egy gyerek túlsúlyos vagy már elhízott. Fontos a szénhidrát, a zsír és a fehérje bevitelének megfelelő mennyisége és aránya a gyerekek étrendjében is. Emellett meghatározó tényező még a napi ritmus, az étkezési szokások és a fizikai aktivitás mértéke is. Figyelmet kell fordítani arra, hogy a gyerekek eleget aludjanak, este időben ágyba kerüljenek, nemcsak az egészséges testsúly megtartása, de egyéb egészségügyi problémák elkerülése végett is. A gyerekek elhízásának a megelőzésében a testmozgásnak kiemelt szerepe van. A megfelelő fizikai aktivitás az egészséges csontozat kialakulásához is nélkülözhetetlen, tehát nem csak az elhízásra hajlamos gyerekeknél fontos. Az anyatejes táplálás hossza fordítottan arányos a későbbi elhízás kialakulásának az esélyével. Az elhízás kialakulásában a genetikai hajlam is meghatározó lehet, de megfelelő táplálkozási és életmódbeli szokások korai kialakításával már gyermekkorban sokat tehetünk ellene.

Az elhízás esetében a felnőtteknél és a gyerekeknél is fontos rizikótényező a rosthiányos táplálkozás, amire a gyerekek fokozottan hajlamosak. Az élelmi rostok kiváló forrásai a gabonák. Így az elhízás megelőzésének lényeges pillére lehet a rostdús gabonák beillesztése a gyerekek étrendjébe.

Mivel a gyerekek szervezete még fejlődésben van különösen fontos, hogy az étrendjük változatos legyen és tartalmazza az összes számukra szükséges tápanyagot. A gabonák kiváló energiaforrások a gyerekek számára is, mivel összetett szénhidrátokat tartalmaznak. Növényi fehérjetartalmuk számottevő, melyet a gyerekek esetében állati eredetű fehérjeforrásokkal ajánlott kiegészíteni. Bár a gabonák zsírtartalma viszonylag alacsonynak tekinthető, a zsírsavösszetételük meglehetősen kedvező.

Mivel fejlődő szervezetről van szó, fontos odafigyelni a makrotápanyagok mellett a mikrotápanyagok megfelelő bevitelére is. A gabonák mindemellett kiváló vitamin- és ásványi anyag források, viszont érdemes őket változatosan fogyasztani, mert egyes gabonák más és más vitamint vagy nyomelemet tartalmazhatnak nagyobb mennyiségben.

A köles például kiváló kálium-, magnézium-, cink-, mangán- és vasforrás. A quinoa a kálium, a magnézium és a vas mellett, nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot. A hajdina főként káliumban és magnéziumban gazdag. Ezek a nyomelemek egytől egyig nélkülözhetetlenek a gyerekek megfelelő fejlődéséhez és növekedéséhez.

A gabonák általánosságban leginkább B1, B2 és B6 vitaminokban bővelkednek, melyek a gyerekek számára azért fontosak, mert hozzásegíthetik őket, hogy legyen elég energiájuk helytállni az iskolában, és képesek legyenek koncentrálni a tanórákon. A hajdina P és E vitamintartalma kiemelkedőnek tekinthető A tönkölybúzát is többek között az E vitamintartalmáért érdemes fogyasztaniuk a gyerekeknek. Az E-vitamin az egyik legerélyesebb antioxidánsunk. Az antioxidánsok a gyerekek számára is fontosak, hiszen egy nehéz tanítási napon sok szabadgyök képződhet a szervezetükben, melyeket az antioxidánsok képesek megkötni, így nem fogják károsítani az egészségüket.

Persze bármelyen egészséges összetevőből készül is egy étel fontos odafigyelni a mennyiségekre, hiszen semmi nem fogyasztható korlátlanul. Ha a testsúly megtartása a cél, arra kell figyelnünk, hogy az energiabevitel ne haladja meg az energiaszükségletet, ha már testsúlycsökkentésről van szó, a bevitelnek a szükséglet alatt kell maradnia. Gyerekek esetében, ha fogyásra van szükség mindig szakemberhez kell fordulni, hiszen nem hátráltathatjuk a megfelelő fejlődésüket a létfontosságú tápanyagok megvonásával.

A megfelelő konyhatechnológia szintén kardinális kérdés. Bő zsírban sült ételeket a gyerekek csak alkalmanként kapjanak, a rántott ételeket ne napi szinten fogyasszák. A gyerekek esetében még inkább kerülendőek a magas nátrium- és hozzáadott cukortartalmú feldolgozott élelmiszerek.

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök