Miért ne csak újévkor fogyasszunk lencsét? I.

2022 január 1, szombat Off By Eletfa Elelem

A lencsét jellemzően mindenki újévkor fogyasztja, majd általában egy évre feledésbe merül ez a rendkívül értékes alapanyag. Esetleg a közétkeztetésben az étlapokon a téli időszakban egyszer-kétszer találkozhatunk vele. Valószínűleg a lencse népszerűtlenségének hátterében az áll, hogy nem tudjuk igazán jól és változatosan elkészíteni. Sokan a hosszabb főzési időtől tartanak, ami a vöröslencse esetében nem áll fenn.

A vöröslencse fő előnyei, hogy nagyon rövid idő alatt megfő, és könnyen emészthető, annak ellenére, hogy egy hüvelyesről van szó.

A vöröslencséből ugyanúgy elkészíthető a klasszikus lencseleves és lencsefőzelék, csak sokkal hamarabb, ezért ügyelni kell rá, hogy nehogy szétfőjjön.

Ha esetleg mégis abba a hibába estünk, hogy a vöröslencsét túlfőztük, akkor sincs probléma, sőt ajánlott ilyenkor botmixerrel pürésíteni, és pürélevesként, esetleg tejszín hozzáadásával kicsit energiadúsabb krémlevesként tálalható.

A vöröslencse a köretek része is lehet, pároltrizshez, köleshez, bulgurhoz egyaránt adhatjuk.

A vöröslencséből rendkívül sokféle fasírt készíthető. A hagyományos darálthúsús fasírtok is változatosabbá tehetők vöröslencse hozzáadásával. Húsmentes fasírtokban viszont a hús helyettesítésére szintén alkalmas lehet.

Vegetárinus fasírt készítésénél összedolgozhatjuk sárgarápával és tojással, hogy könnyebben összeálljon.

Ha vegán fasírtot szeretnénk készíteni tojás hozzáadása nélkül, érdemes a vöröslencsét kissé szétfőzni, hogy jobban összeálljon. Nagyon finom és magas fehérjetartalmú növényi fasírtot készíthetünk pürévé főtt vöröslencséből, amihez érdemes egy kevés paradicsompürét, és bazsalikomot adni. Ha a vegán vöröslencse fasírt sehogy sem akar összeállni, érdemes valamelyik növényi tojáshelyettesítő receptet alkalmazni. 20 gramm őrölt lenmag körülbelül 60 ml vízzel elegyítve alkalmas egy tojás kiváltására. Haszálhatunk még chia magot is, melyből 20 grammot körülbelül 70 ml vízzel érdemes elkeverni.

A vöröslencse nagyon jól illik a paradicsomos ételekbe, például remek vegán bolognait készíthetünk belőle pillanatok alatt.

Rövid főzés után salátákba is tehetjük, ezzel növelve azok tápértékét, leginkább fehérjetartalmát.

A reggeli tojásrántottát is kicsit változatosabbá tehetjük főtt vöröslencse hozzáadásával.

 

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök