|

Szervezetünk felkészítése a téli hónapokra II.

A hideg megfázásos időszakban még inkább hangsúlyt kell fektetnünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra ahhoz, hogy a szervezetünk védekező rendszere megfelelően tudjon működni.

Gabonafélék fogyasztásával egyszerre járulunk hozzá a növényi fehérjebevitünkhöz, a szervezetünk vitaminokkal és ásványi anyagokkal való ellátásához, valamint az élelmi rostbevitelhez is.

A hajdina egy ősi gabonaféle, amely valójában álgabona, gluténmentes étrendbe is beilleszthető. A hajdina magnézium-, cink- és vastartalma jelentős, melyek nélkülözhetetlenek az immunsejtek működéséhez. A benne található antioxidánsok, például a rutin támogatják a sejtek regenerációját. A hajdina sokoldalúan felhasználható, főzhetünk belőle például köretet, kását, de liszt formájában palacsintához vagy kenyérhez is adhatjuk. Egy egyszerű hajdinás-zöldséges egytálétel kiváló ebéd vagy vacsora lehet, amely melegít, táplál és erősít.

A zab az egyik legnépszerűbb kásaalap, de sokan nem tudják, hogy milyen értékes gabonáról van szó. A béta-glükán tartalma miatt prebiotikus tulajdonságokkal bírhat, ami azt jelenti, hogy táplálja a jótékony bélbaktériumokat, a védekező rendszerünk nagy része pedig a belekhez kötődik. Ha zabkását készítünk mézzel, aszalt gyümölccsel vagy natúr joghurttal, nemcsak az immunrendszerünket támogatjuk, de hosszú időre energiával is ellátjuk a szervezetünket.

Az árpa szintén kiváló beta-glükán forrás, de nem csak ezért jó választás a novemberi étkezésekhez. Az árpa magas élelmirost-tartalma segít stabilizálni a vércukorszintet, támogatja a bélflóra egyensúlyát és lassítja az emésztést, így egyenletes energiaellátást biztosít. Árpagyöngy alkalmazható levesbetétként, de salátákba vagy egytálételekbe is beépíthetjük. Az árpa emellett gazdag magnéziumban, amely szintén támogatja az immunrendszer normál működését.

A gabonaféléket kombináljuk minél többféle zöldséggel, és minden nap együnk zöldséget nyersen is.

A megnövelt rostbevitel mellé a hasi diszkomfort érzés elkerülése érdekében fontos, hogy fokozott folyadékbevitel társuljon.

Ne feledjük, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a kellő mennyiségű és minőségi aktív és passzív pihenés, a rendszeres napi testmozgás és a megfelelő stresszkezelés is nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy betegségek nélkül vészeljük át a hidegebb hónapokat.

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök

Mezőgazdasági mérnök

Similar Posts