Levesek élettani jelentősége I.
A levesnek a magyar gasztronómiában kiemelt szerepe van, szinte nincs olyan hagyományos ebéd, amely ne egy tányér levessel kezdődne. A vasárnapi húsleves aranyszínű, benne a puha zöldségekkel és a lassan főtt hússal, generációkat köt össze, és a családi összejövetelek egyik legfontosabb eleme. A magyar konyha leves kultúrája rendkívül gazdag, a könnyű zöldséglevesektől és gyümölcslevesektől kezdve a tartalmas, szinte egytálételként fogyasztott babgulyásig vagy palóclevesig számtalan változat létezik. A leves nem csupán előétel, hanem hagyomány és a vendégszeretet kifejezése is.
A leves hagyományőrző szerepe és élvezeti értéke mellett, arra sokszor nem is gondolunk, hogy élettani szempontból is egy igazi kincsről van szó.
A levesek nagy folyadéktartalmú ételek, akár 80-90%-ban is vízből állhatnak. Ez különösen fontos a szervezet hidratáltságának fenntartásában, főleg hideg időben, amikor kevésbé érezzük a szomjúságot, vagy betegség idején. Egy tányér forró leves nemcsak melegít, hanem segít pótolni a nap közben elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat is. A levesek fogyasztása meleg időben a fokozott verejtékezés ellensúlyozása miatt fontos, ilyenkor érdemes hideg változatokat választani.
A leves értékes vitaminokat, antioxidánsokat, ásványi anyagokat biztosít a szervezetünknek. Egy tartalmasabb leves általában könnyen emészthető fehérjét is tartalmaz, ami az izmok és a sejtek építőanyaga. A levesekben a hosszú főzés során a zöldségekből, a húsokból és a gabonákból kioldódnak az ízek és a tápanyaganyagok, amelyek könnyen emészthető formában kerülnek a szervezetbe.
Legtöbb leves kiváló élelmi rostforrás, így bélmozgást támogató hatással is rendelkezik.
A levesek emellett remekül beilleszthetők a fogyókúrás étrendbe is. Magas víztartalmuknak köszönhetően viszonylag alacsony a kalóriatartalmuk, mégis laktatóak, főleg, ha zöldségekkel és gabonafélékkel növeljük a rosttartalmukat. Így elkerülhetjük a túlzott kalória bevitelt, miközben szervezetünk hozzájut a szükséges tápanyagokhoz. A levesben lévő rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, így segíthet a vércukorszint egyenletesen tartásában, megelőzve az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozást.
Nem véletlen tehát, hogy betegség idején régen mindig a főtt zöldségekben gazdag húsleveshez nyúltak. A maga a forró lé is könnyen emészthető, és ásványi anyagokban gazdag, így segíti a gyógyulást.
Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök