|

A köles előnyei II.

A köles népszerűségének oka, hogy nemcsak egészséges, hanem egyben környezetbarát választás is.

A köles termesztése kisebb vízigénnyel jár legtöbb gabonaféléhez viszonyítva, így az aszályosabb területeken is termeszthető.

Ezen kívül a köles rendkívül ellenálló, gyorsan növekvő gabonaféle, amely nem igényel nagy mennyiségű műtrágyát és vegyi anyagokat. Ezáltal a köles segíthet a fenntartható mezőgazdaság előmozdításában, és csökkentheti az ökológiai lábnyomot.

A köles környezetbarát jellegéhez mindemellett az is hozzájárul, hogy a termesztése kisebb mértékű talajeróziót és vízszennyezést eredményezhet, mint más gabonafélék.

A köles termesztésének beiktatása elősegítheti a biológiai sokféleség fenntartását is.

A köles sokféleképpen felhasználható a konyhában, bár legtöbben még mindig főzve fogyasztják. A főtt köles, kiváló köretként, pöröltek, szaftos húsok vagy növényi alapú feltétek esetében is. Emellett a főtt kölest fogyaszthatjuk salátákhoz, levesekhez levesbetétként, vagy akár sütemények, felfújtak készítéséhez is. A köles kétszeres mennyiségű vízben rövid idő alatt megfő sütőzacskóban vagy anélkül is.

A zöldséges kölespörkölt egy finom, vegán étel, amelyet változatosan készíthetünk, attól függően, hogy szezonálisan mely zöldségek elérhetőek. Elkészítése csupán annyiból áll, hogy a főtt kölest pörkölt alapon megpárolt zöldségekkel keverjük össze.

A kölesből reggelire a tejberizshez hasonlóan tápláló kását készíthetünk. A köleskását dúsíthatjuk szezonális gyümölcsökkel, olajos magvakkal, majd ízesíthetjük mézzel vagy fahéjjal, de akár kakaóval is.

A kölesből készült liszt a gluténmentes konyha fontos alapanyaga. A kölesliszt tökéletes alapot ad a pékárukhoz vagy süteményekhez, de palacsintakészítéshez is kiváló.

A köles semleges íze miatt olyanok számára is megfelelő lehet, akik idegenkednek a reformkonyha alapanyagaitól.

Ahogy egyre nagyobb figyelem irányul a fenntarthatóságra és a globális táplálkozási problémákra, úgy a köles szerepe a jövőben egyre fontosabbá válik, mára már nem csak az egészségre gyakorolt kedvező hatásai miatt.

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök

Mezőgazdasági mérnök

Similar Posts