Rostfogyasztás növelése II.

2024 február 14, szerda Off By Eletfa Elelem

Rostfogyasztás növelése II.

 

Korunk népbetegségeiben közös, hogy magas élelmirost bevitellel rizikójuk csökkenthető. Ez egyaránt elmondható az elhízás, a cukorbetegség és az érelmeszesedés esetében is.

Rostbevitelünk növelésének a legegyszerűbb módja, hogy nagyobb részben fogyasztunk növényi eredetű élelmiszereket. A gabonák, a zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek és az olajos magvak egyaránt kiváló rostforrásnak számítanak.

Már azzal nagyon sokat tehetünk a rostbevitelünk növelése érdekében, ha a teljes kiőrlésű gabonákat részesítjük előnyben.

A zöldségek és gyümölcsök esetében naponta 5 adagot javasolt lenne elfogyasztanunk. A legegyszerűbb, ha minden étkezés alkalmával odafigyelünk rá, hogy kerüljön a tányérunkra valamilyen zöldség esetleg gyümölcsféle.

Az állati eredetű fehérjeforrások, különösen a húsok alkalmanként kiválóan helyettesíthetők hüvelyesekkel. A hüvelyesek is magas fehérjetartalommal rendelkeznek, de emellett a rosttartalmuk is kiemelkedő.

Kisétkezésekre vagy nassolásra pedig nagyszerű választás valamilyen gyümölcs vagy olajos mag keverék.

Ha az élelmirostokról van szó, akkor nem csak a mennyiség fontos, hanem a változatosság is. A bélrendszerben számos hasznos bélbaktérium található, a különböző prebiotikus rostokkal más és más baktériumokat támogatunk meg, ezért fontos, hogy minél többféle rostforrást beiktassunk egy napon belül is az étrendünkbe.

Bármelyik napszakra könnyen találhatunk rostban gazdag és változatos fogásokat.

A reggeli esetében például egy zabból készült kása gyümölcsökkel összekeverve és olajos magvakkal megszórva, biztosítja a megfelelő rostszükségletet.

Az ebédnél a leves tartalmazzon minél többféle zöldséget, tészta helyett pedig valamilyen gabonát, például árpát használjunk levesbetétként. Főételként pedig például vöröslencsefasírt párolt bulgurral megint csak egy rostban gazdag választás.

Vacsorára egy könnyed tonhal saláta főtt tönkölybúzával gazdagítva szintén magas rosttartalmú.

Arra viszont érdemes odafigyelnünk, hogy magasabb rostbevitelhez a hasi diszkomfort érzés elkerülése végett fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot.

 

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök