Hogyan valósítható meg a főzés a mai rohanó világban?

2022 február 11, péntek Off By Eletfa Elelem

Általánosan elterjedt újévi fogadalom az egészségesebb életmódra való áttérés, ami magába foglalja a kiegyensúlyozott táplálkozást is. A tudatos táplálkozáshoz hozzá tartozik a rendszeres főzés beiktatása, hiszen csak így tudjuk megfelelően koordinálni, hogy mit és mennyit eszünk. A járványhelyzet fennállása óta még inkább megnövekedett a kiszállítást biztosító éttermek száma, a rendelhető menük palettája is egyre szélesebb. Ráadásul egy hosszú átdolgozott nap után legtöbb embernek már se ideje se pedig kedve nincsen órákat a konyhában tölteni. Nem csoda, hogy folyamatosan csökken azoknak a száma, akik hajlandóak szabadidejükben főzéssel bajlódni.

Sokak számára a félkész és a magas feldolgozottságú élelmiszerek jelentik a megoldást a rohanó hétköznapokon, sajnos azonban hosszútávon ez a módszer sem állja meg a helyét, ha az egészség fenntartása a cél. Ezek a termékek rendszerint az otthon elkészített verziónál jóval magasabb energiatartalommal rendelkeznek, ezért gyakori fogyasztásuk növelheti az elhízás kockázatát. Ennek oka, hogy cukortartalmuk illetve zsírtartalmuk általában magas. Emellett, ha végignézzük az összetevőket láthatjuk, hogy rengeteg adalékanyagot, és tartósítószert tartalmaznak, melyek rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztva szintén károsak lehetnek az egészségre nézve. A magas feldolgozottságú élelmiszerek ezenfelül gyakran túl magas sótartalommal rendelkeznek, és különböző ízfokozókat is tartalmaznak.

Tehát, ha természetes összetevőkből, egészséges ételeket szeretnénk készíteni rövid idő alatt, más megoldást kell találnunk. Jó hír, hogy számos olyan élelmiszer kapható, melyekből percek alatt változatos és kedvező összetételő ételt főzhetünk.

Ilyen élelmiszer a kuszkusz, mely még főzést sem igényel. Elkészítése annyiból áll, hogy körülbelül kétszeres mennyiségű forrásban lévő vizet öntünk rá, majd fedő alatt pár percig állni hagyjuk.

A bulgurt sem feltétlenül kell megfőzni, elég csak leforrázni, viszont a kuszkuszhoz képest hosszabb ideig, 20-25 percig szükséges állni hagyni.

Bár az árpát fogyasztás előtt mindenképpen meg kell főzni, ehhez nagyon rövid idő, körülbelül 15 perc szükséges.

A köles szintén rövid főzési időt igényel, forrástól számítva körülbelül 15 percet.

A quinoa is készre főzhető 15-20 perc alatt a forrástól számítva.

A hajdina is a rövid főzési idejű termékek közé tartozik, hiszen forrástól számítva 18 perc alatt készre fő.

Az elkészítést megkönnyíti a főzőtasak, hiszen így még attól sem kell tartani, hogy lefő az étel, ha a főzési időre odafigyelünk.

Az eddig felsorolt élelmiszerek amellett, hogy gyorsan elkészíthetőek, egytől-egyig természetesek és jól beilleszthetők az egészséges étrendbe. Hozzájárulnak a napi rostbevitelünkhöz, ásványianyagokat és vitaminokat biztosítanak a szervezetünk számára. Fogyasszuk őket felváltva, változatosan elkészítve.

Eddig csak a köretekről esett szó, viszont egy komplex fogás elkészítése is könnyedén belefér, akkor is, ha kevés időnk van a főzésre. Bármelyik gabonaféle jól kiegészíthatő hüvelyesekkel, így fehérjeigényünk is kellően kielégíthető.

Az egyik leggyorsabban elkészíthető hüvelyes a vöröslencse, mely bő vízben forrástól számítva 18 perc alatt készül el. Másik előnye, hogy rendkívül változatosan fogyasztható, főzelékként, pástétomként, levesként, akár pürélevesként is. Emellett készíthetünk belőle lencsefasírtot, vagy akár más zöldségekkel vegyítve különböző zöldségfasírtokat is.

Azonban, ha egy gyors és egyszerű egytálételre vágyunk, mely a tápanyagösszetételét tekintve is komplexnek minősül tálaljuk a vöröslencsét egy adag főtt gabonával, majd fűszerezzük ízlés szerint. Feldobhatjuk a fogást házi paradicsompürével vagy különböző zöldségekkel is.

A fent említett vacsoraötletek nem csak azzal az előnnyel rendelkeznek, hogy gyorsan elkészíthetőek és egészségesek, hanem a fenntartható táplálkozás kritériumainak is megfelelnek, hiszen növényi eredetű éltelekről van szó. A fenntrathatóság a mai világban szintén nem elhanyagolható szempont. További hátrány az ételrendelésnek, hogy a rendelt ételek rengeteg csomagolóanyagot igényelnek, ami nagy mértékben megnöveli a hulladéktermelésünket.

A főzéssel pénzt is takaríthatunk meg, hiszen olcsóbban akár még jobb minőségű alapanyagokból készült ételhez jutunk.

Akinek még fél órája sincs munka után, annak sem kell lemondania a házi készítésű ételekről, mivel ezek előre elkészíthetők, hűtőben több napig elállnak, de akár még le is fagyaszthatók. Hétvégente még a legelfoglaltabbak is tudnak egy kis időt szánni a főzésre, így esténként már csak melegíteni kell az ételt, ami mikrohullámú sütőben 2 percet vesz igénybe. Ennél az ételrendelés lényegesen több idő, sőt a félkész ételeket sem tudjuk 15-20 percnél gyorsabban elkészíteni.

 

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök