Tövisalja gomba bulgurral

Tegnap elvittem anyámat is a Szimpla Háztáji Piacra a Kazinczy utcába, hadd lásson világot. Kicsit szélesíteném a kört, ne csak az “SZTK”-ba meg „ingyenes” varázskezelésekre járjon már, hanem inkább egyen rendes kaját. És mozogjon. Rá is kapott, jövő vasárnap visszajön egy házi medvehagyma pestóért és valami natúr elixírért, érfalról plakkot mosni.

A szokásos sajtos bevásárlás után beugrottam az egyik ficakba Alexy Gyurihoz, ő itt a gombász. Mindig van valami újdonsága, ahogyan a természetnek is. Szívesen sztorizik róla! 

Ezúttal a Tövisaljagomba keltette fel az érdeklődésemet. Tényleg ő szedte, a karja tele volt karistolva a bokrok tövisétől. Hard work.

Gyuri mesélte, hogy csak május végéig ajánlatos szedni, mert “mérgezős” hasonmása , a Zöldesszürke döggomba május végével megjelenik a természetben, és néha még szakemberek is tévesztik, nemcsak a megrögzött gombagyűjtők. Olyan infója is van, hogy emiatt országosan tiltva van az értékesítése. De miután a gomba egy erőteljesen határozott teremtmény, nem érdekli a meteorológia, sem a szakkönyvek, és akkor jelenik meg a termőteste amikor úgy érzi, hogy jelenése van, ezért Gyuri kollégái vizsgáltak már októberben Májusi pereszkét is… ez lenne az, hogy bolondgomba? Mindjárt elkapom.

Gyors kaja:

  • két maréknyi tövisaljagomba
  • fél fej vöröshagyma
  • fél fej új fokhagyma
  • 5 deka vaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • zellerlevél
  • só, bors
  • kis tejszín
  • 5 deka bulgur

A gombákat alaposan, folyó víz alatt lemosni, lemezkéket is, mindkét oldalról. Nem fólián a garázsban terem ez, hanem az erdőben! Hagymákat aprít, olvasztott vajra vele, dinsztel. Én ezúttal egy marha régi és nehéz kerámia bevonatos vaslábasba tettem fel az ételt, ebben nem ragad le semmi és kevesebb zsiradék is elég, sőt: nagyon jó a hőelosztása. A fedele is jól zár, az is nehéz. A hagymákhoz adjuk a gombákat, só, bors. Zeller levelét aprítom, megy utána. Közepes lángra. Ha már engedett a levéből löttyintek rá egy kis bort, párolunk. Kimérem és megmosom a bulgurt, bele a tálba, és később egy kis tejszín. Még mielőtt megpuhul a bulgur lehet is lehúzni a tűzről, fedő alatt magába fogja szívni a levet. Olyan lett, mint egy gombás rizottó. 

Similar Posts