|

Szervezetünk felkészítése a téli hónapokra I.

Novemberben, amikor beköszönt a megfázásos időszak, az egyik legfontosabb feladatunk az immunrendszerünk kiemelt támogatása. A hidegebb időjárás, a kevesebb Napsütés és a többnyire zárt terekben való tartózkodás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezetünk könnyebben megbetegedjen.

Ilyenkor a téli időszak előtt még nagyobb hangsúlyt kellene kapnia a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A megfelelő arányú makro- és mikrotápanyagok bevitele egyaránt fontos. Szükség van a kielégítő fehérjebevitelre, hiszen az immunsejtek felépítéséhez is kellenek a fehérjék. Az omega-3 zsírsavak a gyulladáscsökkentő hatásuk miatt fontosok. Az ásványi anyagok közül a szelén, a cink a réz, a vas és a magnézium bizonyítottan hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. A vitaminok közül az A-vitamin, a B6 vitamin, a B12 vitamin, a C-vitamin, a D-vitamin, az E-vitamin és a folsav támogatja igazoltan az immunrendszert.

A védekező rendszerünk részét képezi a bélflóránk is, melynek a megfelelő egyensúlyát leginkább az élelmi rostok fogyasztásával tudjuk fenntartani. A hasznos baktériumok megfelelő száma és sokfélesége segít megelőzni a fertőzéseket, csökkentheti a gyulladások kialakulását, és erősíti a szervezet természetes védekező mechanizmusait.A bélflóránk állapota nagyban befolyásolja a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását is.

A rostbevitel fontosságát gyakran alábecsüljük, pedig naponta minimum 25-30 grammra lenne szükségünk, az ideális inkább a 40-45 gramm lenne, legtöbben azonban még a minimum bevitelt sem érik el. A rostdús gabonák beépítése az étrendbe egyszerű és hatékony módja a rostbevitel növelésének.

A hidegebb hónapokban előnyt élvezhetnek a tartalmasabb gabonafélék, például a hajdina, a zab vagy az árpa.

Összességében elmondható, hogy a hajdina, a zab és az árpa a novemberi megfázásos időszak ideális szövetségesei. Tele vannak rosttal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek hozzájárulnak a szervezet ellenállóképességéhez. A rendszeres fogyasztásuk nem igényel különösebb erőfeszítést, mégis érezhetően javítja a közérzetet és csökkentheti a betegségek kockázatát. A tudatos étkezés tehát nemcsak egészséges, hanem praktikus befektetés is a hideg hónapokban.

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök

Mezőgazdasági mérnök

Similar Posts