Quinoa a karácsonyi menüben
Ha könnyen emészthető élelmiszer alapanyagot keresünk a karácsonyi fogásokhoz a quinoa az egyik legjobb választás
A quinoa energiatartalma más gabonákhoz viszonyítva alacsonyabbnak számít, ami különösen előnyös az ünnepi időszakban, amikor a túlzott kalóriabevitel jelent problémát az egymást követő sorozatos étkezések miatt. Hatékonyan le tudunk faragni az energiabevitelünkből, ha egy-egy ételnél a kalóriadúsabb alapanyagot quinoára cseréljük.
A quinoa fehérjetartalma kiemelkedő, ezért ha egy könnyebb húsmentes, de fehérjebevitel szempontából is megfelelő fogást szeretnénk, alapanyagként bátran nyúlhatunk hozzá.
A quinoa könnyen emészthető, ami az egyik legnyomósabb érv, hogy miért is kellene helyet kapnia az ünnepi menüsorban, a sok nehéz étel között.
A quinoa nagyon jó rostforrás, az élelmi rostok pedig nélkülözhetetlenek a megfelelő emésztéshez. Rosttartalmánál fogja, hosszú ideig jóllakottság érzetet biztosít, így segít a túlevés elkerülésében.
A quinoa a vércukorszint értéket lassabb mértékben emeli, ezzel is a túlevés kiküszöbölésében segít. Ha nem ingadozik a vércukorszintünk, könnyebb lesz megállni az édességek fogyasztását, amik rengeteg üres kalóriát tartalmaznak és leginkább okolhatók az elhízásért.
A quinoa tészta helyett kiváló alternatíva lehet levesekbe, húslevesbe, zöldséglevesekbe, és ragulevesekbe egyaránt tehető.
Köretként a quinoa szinte bármilyen étel mellett megállja a helyét, például halakhoz is jól illik.
A hagyományos karácsonyi töltött káposzta esetében a rizs helyett gyakorlatolag bármilyen gabonát felhasználhatunk, így nemcsak változatosabb, de táplálóbb fogást is kapunk. A quinoa töltöttkáposzta töltelékébe, de akár töltöttcsirkébe is használható.
Gyakran jelent problémát, hogy olyan vendéget várunk, aki valamilyen ételintoleranciával küzd, napjainkban egyre többen követnek gluténmentes étrendet is. A quinoa gluténmentes gabona, így ilyen esetekben is nyugodtan tálalhatjuk. Ráadásul mivel egy könnyen emészthető élelmiszerről van szó, olyanok is fogyaszthatják, akik emésztési problémákkal küzdenek.
Persze a konyhatechnológiára is érdemes odafigyelnünk, ha kímélő ételeket szeretnénk készíteni. A főzést és a párolást érdemes előnyben részesíteni, a gabonákat ajánlott előre beáztatni.
Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök