Kölespolenta – light
Téli hütték illata száll. Sül a polentám, a légkeverés meg idekeveri a szagát. Az utóbbi hetekben rám került egy kis pocok háj, ezért is lett ilyen a polentám. Light. A kukoricadarából illetve lisztből készített puliszka azért is téli eledel, mert szénhidrát bomba, de miután én nem vagyok favágó télen sem eszem ilyet. Ez a változat kölesből készült, érdemes róla tudni, hogy szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét, pláne ez az egyetlen olyan gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású. Ja, és a B-vitaminok! 40 perce sül, ki is veszem.
Ami kell bele:
- 1 tasak Életfa Élelem (125g) köles
- 5 deka kukoricadara
- néhány szelet füstölt sonka
- 10 deka juhtúró
- 3 dl tej
- 3 dl víz
- só nem kell, mert a 100 százalékos juhtúró bitang sós
- 5 deka vaj
A vizet és a tejet elkeverem, bele a mosott köles és csurgatva a dara. Kevergetni 20 percig, időnként lehúztam a lapról, lefedtem, aztán megint vissza, keverni. Ha már szinte kész a köles benne, mehet a juhtúró. Hagytam hűlni, elkevertem benne a vajat aztán kikentem, liszteztem a formát és az alját beborítottam a sonkával. Puliszka rá, kis vajdarabkák és sütni 180 fokon 30-40 percig. Tanulság: inkább több kis formában süssétek, mert a közepe, khm, krémes lett.