Hajdina fogyasztása a téli hónapokban I.
A hajdina az utóbbi években egyre népszerűbb lett az egészségtudatosan étkezők körében, köszönhetően számos jótékony hatásának és sokoldalú felhasználási módjainak. A hajdina azon élelmiszerek közé tartozik, ami egész évben rendelkezésünkre áll, így a téli hónapokban is hozzásegíthet mindet a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.
A hajdina, bár a köznyelvben gabonaként emlegetjük, valójában álgabona, amely a keserűfűfélék családjába tartozik. Glutént nem tartalmaz, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
A hajdina rendkívül gazdag értékes tápanyagokban. Magas élelmi rosttartalma elősegíti az egészséges bélmozgást, valamint hosszabb ideig biztosít teltségérzetet, ezért fogyókúra során is ideális választás. A hajdina glikémiás indexe a magas rosttartalmának köszönhetően alacsony, így inzulinrezisztencia esetén is jól beilleszthető az étrendbe.
A hajdina kiemelkedően értékes a rutintartalma miatt, ami P-vitaminként is ismert. A rutin az érfalakra gyakorolt jótékony hatásáról híres, hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegedések kockázatának csökkentéséhez. Emellett antioxidáns hatású, vagyis segít a szabad gyökök elleni védekezésben.
A hajdina magas ásványi anyag tartalma miatt is értékes, vasban cinkben és magnéziumban egyaránt gazdag. A magyar lakosság nagy része a 2019-ben végzett Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapotfelmérés alapján cinkből és magnéziumból is kevesebbet visz be az ajánlottnál, ezért nekünk különösen hasznos élelmiszer a hajdina.
A hajdina fogyasztásával a B-vitamin bevitelünkhöz is jelentősen hozzájárulhatunk. A B-vitaminok az energiatermelő folyamatokhoz járulnak hozzá, így hozzájárulnak a téli enerváltság elkerüléséhez.
A reformkonyha kedvelt alapanyaga a hajdinaliszt, amihez a hajdinát finomra kell őrölni. A hajdinaliszt sütemények készítéséhez kiválóan alkalmas, de akár még gluténmentes kenyeret vagy péksüteményeket is készíthetünk belőle.
A hajdina pörkölt magjából a kedvező élettani hatásai miatt Ázsiában még teát is készítenek. A hajdinatea antioxidánsokat tartalmaz, emellett vízhajtó és emésztést segítő hatásokat is tulajdonítanak neki.
Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök