|

Gabonák magnéziumtartalma I.

A gabonák napi rendszerességgel való változatos fogyasztása egész évben ajánlott, hiszen
számos értékes tápanyagot tartalmaznak, köztük magnéziumot is.
A magnéziumhiány sajnos általánosnak mondható hazánkban. Ennek egyik oka, hogy a
nemesítés és a termőföld kimerülése miatt nagyban csökkent a zöldségek és a gyümölcsök
magnéziumtartalma. Ráadásul az élelmiszerek jelentős részét nem nyersen fogyasztjuk,
hanem valamilyen módon feldolgozva, a feldolgozás során pedig a magnéziumtartalom
tovább csökkenhet.
Emellett számos krónikus betegségben alkalmazott, jellemzően hosszútávon folyamatosan
szedett gyógyszer okozhat magnéziumhiányt, például egyes cukorbetegségben és
csontritkulásban alkalmazott gyógyszerek, sőt a gyomorsav csökkentő gyógyszerek és a
fogamzásgátlók egy része is.
A foszfor- és a magnéziumbevitelnek egyensúlyban kellene lennie, de a mai modern
táplálkozásban a foszfor túlsúlya jellemző. A készételek, a gyorsételek , a húskészítmények és
a felvágottak is rengeteg foszfort tartalmaznak. Csak egy gyorséttermi menüvel a napi
foszforszükségletünk akár dupláját is el tudjuk fogyasztani, ezzel szemben a
magnéziumbevitelünk folyamatosan csökken.
A magnézium a földkéreg leggyakoribb eleme, a negyedik leggyakoribb esszenciális ásványi
anyag. A magnézium pedig több, mint 300 élettani folyamatban vesz részt az emberi
szervezetben.
A magnézium a vékonybélből szívódik fel és a vesén keresztül ürül, azonban a felszívódás és
az ürülés mértéke egyaránt függ a magnéziumellátottságtól. A vér magnéziumtartalma
nagyjából állandónak tekinthető. A testünkben lévő magnézium kétharmad része a csontokban
található, az egyharmada pedig a vázizomzatban.
A napi ajánlott magnéziumbevitel a nők esetében 310 mg, a férfiaknál ez a szám 400 mg,
viszont a fokozott fizikai aktivitás vagy akár a nagyobb mértékű stressz is növelheti a
magnézium szükségletet a szervezetben.
Kiváló magnéziumforrás a gabonafélék közül például a zab, a köles vagy a hajdina is.
Érdemes őket olajos magvakkal, zöldségekkel, hüvelyesekkel és gyümölcsökkel kombinálva
fogyasztani, melyek szintén tartalmaznak magnéziumot.

Sári Daniella
Dietetikus
Okleveles élelmiszermérnök
Mezőgazdasági mérnök

Similar Posts