Köleses tabbouleh

Köleses tabbouleh

Hozzávalók: A kölest folyó víz alatt leöblítjük, sós vízben megfőzzük. Míg kihűl, apróra vágjuk a zöldfűszereket, az újhagymát és a paradicsomot is kicsi darabokra vágjuk, citromlével, olajjal megöntözzük. 1-1 teáskanál fűszert teszünk hozzá majd végül a kölessel alaposan elkeverjük. Jót tesz neki, ha lehűtjük és hagyjuk állni egy darabig, hogy a dresszing elvégezze a dolgát….

Juhtúrós burgonyakrém leves tönkölybúzával

Juhtúrós burgonyakrém leves tönkölybúzával

Először fokhagymás póréhagyma krémlevesbe kevertem egy kis juhtúrót de olyan prímán bolondította meg, hogy nyomban a hűtőajtóban állva vadásztam, mibe lehetne MOST azonnal juhtúrót tenni. Leveses hangulatom volt és egy pár kilónyi kifliburesz az orrom előtt, mentek is gyorsan a levesbe. A végén eltipegtem a szobai erkélyládákhoz és  szakítottam a friss, zöld majorannából, azt szórtam bele….

Medvehagymás karfiolkrém

Medvehagymás karfiolkrém

Összetevők: Hagyma olajon pirít, medvehagyma apróra vág, felét a hagymához szór, karfiolt tisztít, rózsáira szed, szintén a hagymához ad. Húslevessel vagy vízzel felönt, éppen csak ellepi. Só, bors, szerecsendió. Ha a karfiol megpuhult botmixerrel pürésít, ha túl sűrű lett, plusz húsleves vagy víz. Maradék medvehagyma is bele, tejföllel elkever, vagy tejszínnel, vissza a tűzre egy…

Pörcös tönköly

Pörcös tönköly

Összetevők:  A tönkölyt tasakjában átmossuk, egy éjszakára beáztatjuk. 1 liter friss vízbe tesszük főni 1 teáskanál sóval. A vöröshagymát és a szalonnát felkockázzuk – lehet zsírszalonna vagy húsos is, ízlés dolga – a szalonnát kiolvasztjuk, és a hagymákat beleszórjuk. Ha egy csipet sót szórunk rá könnyebb lesz a dolgunk. Mikor a búza megfőtt – forrás után 25 perc…