|

A vörös lencse beillesztése a mindennapi étrendbe

Újévkor szinte minden család asztalára kerül lencse főleg lencseleves formájában, ha többen ismernék a kedvező élettani hatásait, valószínűleg nem csak ez év ezen időszakában lenne ekkora népszerűsége.

A lencse kiváló növényi fehérjeforrás, így nagymértékben képes hozzájárulni a napi fehérjeszükségletünkhöz A lencse fogyasztásával visszaszorítható az állati eredetű fehérjeforrások bevitele, ami fenntarthatósági és egészségügyi szempontból egyaránt előnyös.

A lencse rosttartalma rendkívül magas, így bevitelével az élelmi rostszükséglet fedezését is segíthetjük. A megfelelő rostbevitel nemcsak a megfelelő bélmozgáshoz, hanem a vércukorszint szabályozáshoz és az erek egészségéhez is hozzájárul.

A lencse gazdag B-vitaminokban, folsavtartalma kiemelkedő.

A lencse étrendünkbe iktatásával sokat tehetünk a szervezetünk ásványi anyagokkal való ellátásáért. A lencse jó kálium-, magnézium- és cinkforrás, ezen túl még a vastartalma sem elhanyagolható. A legutóbbi 2019-es Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapotfelmérés (OTÁP2019) alapján a magyar lakosság esetében a magnéziumhiány és a cinkhiány egyaránt problémát jelent, így a magnézium- és a cinkbevitel növelése céljából is érdemes fontolóra venni a rendszeres lencsefogyasztást.

Az utóbbi években a boltok polcain megjelent a vörös lencse is, ami a könnyebb emészthetősége és rövidebb főzési ideje miatt válik egyre népszerűbbé.

Sokan panaszkodnak arra, hogy a hüvelyeseket tartalmazó ételek fogyasztását követően hasi diszkomfort érzés jelentkezik náluk, ebben az esetben a vörös lencse kiváló alternatíva lehet, hiszen a többi hüvelyessel ellentétben könnyen emészthető, viszont tápanyagtartalmát tekintve a többi hüvelyeshez hasonlóan értékes.

A mai rohanó világban más hüvelyesek esetében nehézséget okozhat a hosszú főzési idő. A vörös lencse főzési ideje mindössze 9 perc, így egy gyors vacsorára is kiválóan megfelel.

A vörös lencse számos vegán készétel alapját képezi, száraztészták, húshelyettesítő zöldségfasírtok, növényi szendvicskrémek gyártásához egyaránt felhasználják. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy ezek ultrafeldolgozott élelmiszerek, melyek általában rengeteg adalékanyagot tartalmaznak. Jobb megoldás, ha ezeket az ételeket inkább saját magunk készítjük el.

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök

Mezőgazdasági mérnök.

Similar Posts