|

Gyors és tápláló reggeli I.

A mai rohanó világban sajnos pont az egyik legfontosabb főétkezésünkre a reggelire nem jut sem kellő mennyiségű idő, sem megfelelő odafigyelés. Nem véletlen a péksüteményekre való óriási kereslet, hiszen egyszerű és gyors reggeli alternatívaként tekintünk rájuk.

A péksütemények étvágygerjesztő illata a szupermarketekbe belépve rögtön arra sarkall, hogy tegyünk belőlük egy párat a kosarunkba. Ki ne szeretné a péksüteményeket, hiszen számos édes és sós változat áll rendelkezésünkre, bárki megtalálja az ízlésének legmegfelelőbbet. Ráadásul legtöbb élelmiszerlánc már ügyel arra, hogy mindig frissen és gyakran melegen vásárolhassuk meg a péksüteményeket.

Sajnos a magas élvezeti értékük ellenére ezek a péksütemények korántsem tekinthetők teljes értékű reggelinek. Leginkább gyorsan felszívódó szénhidrátot, illetve zsiradékot tartalmaznak, vagyis csak ,,üres kalóriát” viszünk be velük.

Egy kiegyensúlyozott tápláló reggeli, amire életkortól függetlenül mindenkinek szüksége lenne a megfelelő napindításhoz nem csupán lisztből és némi zsírból áll.

A reggelinek tartalmaznia kellene összetett szénhidrátokat, ami nem csak fehérliszt, hanem rostdús gabona. Legalább egy maroknyi mennyiségű zöldség vagy gyümölcs szintén elengedhetetlen része a reggelinek, melyet ideális esetben frissen kellene fogyasztanunk. Emellett fontos része a reggelinek valamilyen teljes értékű fehérjeforrás, ami vagy állati eredetű fehérjedús élelmiszer, például tojás vagy sajt, vagy vegánok esetében a növényi eredetű fehérjeforrások megfelelő kombinálása, a komplettálás jöhet még szóba.

A reggeli részeként, bár nem feltétlenül közben, fontos a megfelelő folyadékbevitel is. A legjobb, ha rögtön ébredésnél megiszunk egy vagy két pohár ivóvizet, ami megfelelő indítás a szervezetünk számára.

A széles körben reggelire fogyasztott péksütemények ezektől a kritériumoktól nagyon messze vannak. Persze semmit nem kell szigorúan kizárnunk az étrendünkből, de a péksüteményekre érdemes inkább desszertként tekintenünk, és csak alkalomszerűen fogyasztani őket.

Ezzel szemben megfelelő reggeli lehet egy jól összeállított szendvics, egy megfelelően kombinált tojásos étel vagy egy jól elkészített kása is.

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök

Mezőgazdasági mérnök

Similar Posts