|

Frissítő nyári ételek gabonákból

A nyári melegben jobban kívánjuk a könnyed hideg ételeket, melyeket ugyanúgy elkészíthetünk magas tápértékű természetes alapanyagokból.

Ilyen hűsítő nyári étel lehet például a hideg kajszibarackleves köles levesbetéttel. A megtisztított kajszibarack magját távolítsuk el, ezután vágjuk négy részre, majd hideg fűszeres vízben kezdjük főzni. A főzővizet ízesíthetjük egész fahéjjal, szegfűszeggel és vaníliarúddal, ízlés szerint édesítsük cukorral vagy édesítőszerrel. Az édesítésnél érdemes figyelembe venni, hogy mennyire érett a gyümölcs, ha érettebb kajszibarackot használunk, kevesebb cukor is elegendő. Ha az energiabevitelünket mérsékelni szeretnénk a cukor helyett használhatunk valamilyen energiaszegényebb vagy energiamentes alternatívát, mesterséges édesítőszert vagy cukoralkoholt, például xilitet vagy eritritet. Forraljuk fel a levest, majd habarjuk be görögjoghurttal. Az étel kalóriatartalmát csökkenthetjük, ha görögjoghurt helyett valamilyen sovány joghurtot használunk. A habaráshoz használhatunk teljeskiőrlésű lisztet vagy akár zabpehelylisztet is, ezzel is növelve az étel rosttartalmát, egyben telítőértékét is. Közben főzzük meg vízben a kölest is, és adjuk a kész leveshez. Lehűtve tálaljuk, fogyasztás előtt egy-két friss mentalevelet tehetünk a gyümölcslevesbe, amivel még frissítőbb hatást érünk el. A sárgabarack magas karotintartalommal rendelkezik, a karotin pedig az A-vitamin elővitaminja. A megfelelő A-vitamin bevitel nélkülözhetetlen bőrünk egészségének fenntartásához, különösen a nyári időszakban, amikor még inkább ki van téve az igénybevételnek. A kölesben lévő értékes ásványi anyagok, például a kálium vagy a magnézium pedig segítenek visszapótolni a nyári meleg okozta fokozott verejtékezés során elveszített ásványi anyagokat.

A nyár az utazások időszaka, egy ilyen hideg kajszibarack levest azonban egy kirándulásra is magunkkal vihetünk, ha a hűtést biztosítani tudjuk. A kajszibarack levesnek elkészíthetjük a turmix változatát, amelyet egy kulacsban is magunkkal vihetünk, hogy biztosítsuk a túrázás során szükséges folyadék- és tápanyagpótlást. A hűtésre viszont nagyon fontos odafigyelni, ugyanis a nyári kánikulában a levesek nagyon gyorsan megromlanak, ez viszont egy hűtőtáska és jégakku segítségével könnyedén elkerülhető. A turmix változatnál is dúsíthatjuk a levest kölessel, de jóval kisebb mennyiséget adjunk hozzá. Fél liter leveshez egy evőkanál főtt köles bőven elegendő. Ha túl sűrűre készítjük a turmixot nem lesz iható. A turmix változatnál nem ajánlott a zabpehelyliszttel való habarás, mert a zabpehelyliszt sokkal nagyobb mértékben fogja besűríteni a levest.

Természetesen kajszibarack helyett bármilyen szezonális gyümölcsből készíthetünk üdítő hideg gyümölcslevest, vagy akár variálhatjuk is a különböző gyümölcsféléket.

Sári Daniella

Dietetikus

Okleveles élelmiszermérnök

Mezőgazdasági mérnök

Similar Posts