quinoa
QUINOA
FŐZŐTASAKBAN
A quinoa (Chenopodium quinoa) az Andok területén őshonos. Peruban, Bolíviában, Ecuadorban és a környező országokban már évszázadok óta fogyasztják, az ottani lakosság egyik fontos alapélelmiszere.
A quinoát a pszeudocereáliák, vagyis az alternatív gabonafélék közé soroljuk csak úgy, mint például a hajdinát. A pszeudocereáliák nem tartoznak a pázsitfűfélék családjába, de a gabonafélékhez hasonlóan nagy keményítőtartalmú, lisztes magvaik vannak. Az alkalmazásuk is a gabonafélékhez hasonló, az ételkészítése során hántolva és őrölve használják fel őket.
A quinoa rendkívül sokoldalúan felhasználható élelmiszer, hiszen nincs jellegzetes íze. Sós és édes ételek elkészítéséhez egyaránt kiválóan megfelel. Kásaként, köretként, levesbetétként, fasírtok összetevőjeként, vagy éppen egytálételek alapjaként is fogyaszthatjuk.
Magyarországon a quionoa még nem tartozik a széleskörben fogyasztott élelmiszerek közé, azonban a tudatosan táplálkozók között az utóbbi években rohamosan nő a népszerűsége, ami az egészségre gyakorolt kedvező hatásainak köszönhető. Több más gabonafélével együtt ,,szuperélelmiszerként” tartják számon, kiváló tápértéke miatt.
A cöeliákiát, más néven lisztérzékenységet vagy gluténérzékenységet egyre több embernél diagnosztizálják. Jó hír azok számára, akik ezzel az autoimmun betegséggel küzdenek, hogy a quinoa nem tartalmaz glutént, így nem kell kizárniuk az étrendjükből.
A quinoa főzési ideje viszonylag rövid, így egy sietős reggelen kásaként, egy rövid ebédszünetben vagy akár egy gyors vacsora fogásaként is megállja a helyét. Sokan küzdenek azzal a problémával, hogy próbálnák elkerülni a magas feldolgozottságú élelmiszereket, és nyitnának az egészségesebb táplálkozás felé, de egyszerűen a mai felgyorsult világban nincs idejük a főzéssel bajlódni. A quinoa számukra is tökéletes választás, mivel gyorsan elkészül, ráadásul nem csak frissen finom, így akár előre megfőzhető.
- Kalóriatartalma viszonylag alacsony, így energiaszegény étrendet követők is fogyaszthatják.
- Értékes tápanyagokban meglehetősen gazdag, tápláló élelmiszer.
- Kiváló ásványi-anyagforrás: kalcium-, kálium-, magnézium- és vastartalma emelkedik ki.
- A quinoa értékes vitaminokat tartalmaz, B, C és E vitamin tartalma egyaránt említésre méltó.
- Antioxidánsokban gazdag
- Fehérjetartalma kiemelkedik a növényi eredetű élelmiszerek között.
- A búzánál lényegesen több lizint tartalmaz. A növényi eredetű élelmiszerek nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, vagyis minden növényi eredetű élelmiszernek van egy limitáló aminosava, amelyet kisebb mennyiségben tartalmaz a kelleténél, a gabonák esetében ez általában a lizin. A quinoa lizintartalma viszont magasabb.
- Mivel jó fehérje- és rostforrás, telítő értéke kiváló, így hosszú ideig jóllakottság érzetet biztosít.
- A glikémiás indexe alacsony, tehát a vércukorszintet lassabb mértékben emeli.
- Könnyen emészthető, így sportolóknál az edzés előtti étkezés részét képezheti.
- Könnyű megrágni, magas rosttartalma ellenére is, így beteg vagy idős emberek étrendjébe is beilleszthető.
Kinek ajánlott:
- Fogyni vágyóknak
- Sportolóknak
- Vegánoknak
- Vegetáriánusoknak
- Cukorbetegeknek
- Gluténérzékenyeknek
- Időseknek
Természetesen bárkinek javasolt a fogyasztása, aki egy kiegyensúlyozott, változatos táplálkozásra törekszik. A hangsúly mindig a mértékletességen van, hiszen minden élelmiszer addig támogatja az egészségünket, amíg megfelelő mennyiségben fogyasztjuk.