Tárkonyos pulyka juhtúrós kölespuliszkával
Ez a szerencsétlen pulyka egész jó. Nincs karaktere, nem egy személyiség, de éppen ezért kedvünkre használhatjuk. Ha egészséges húst akar fogyasztani az ember, nem téved, ha a pulykát választja. Alacsony kalória, magas fehérje. Kezem ügyébe került egy fél pulykamell, aztán inspirált.
Ami kell hozzá:
- fél pulyka melle, szeletelve, nem klopfolva
- fél deci szezámolaj (lehet napraforgó is, csak akkor nem lesz olyan finom )
- só, bors a húsra, mindkét oldalon
- 2 gerezd fokhagyma
- egy deci sör
- egy bögre köles, megmosva
- 2-2 deci tej és víz forral
- 8-10 deka 100%-os juhtúró
- friss, vagy szárított tárkony. a szárított kevésbé intenzív, a frissből kevesebb is elég. Szárítottból egy tk.
- 5 deka vaj
- a salátához:
- negyed fej újkáposzta, vékony szeletekre, aztán negyedelve, gyufaszálnyira
- ecet
- só, cukor
- őrölt köménymag
A húst mos, szeletel. Fokhagymát vékonyra szel. A besózott, borsozott húst a felhevített olajon pirít. Mindkét oldala legyen rózsaszínű. Foki rá. Pirít, aztán sörrel meglocsol. Párol, fedő alatt. 20 perc. Alacsony hőfokon. Végén mehet bele a tárkony. Ha szárított, hamarább, ha friss elég a végén. A megmosott kölest fele vízben, fele tejben főz. Annyi kell hozzá, hogy egy ujjnyira fedje el. Minimum lángon párol. Juhtúró bele, ez adja a sót neki. Egy gerezd fokhagyma még kerülhet bele. Idővel kóstol, ha kell sóz. Kavargatni, folyamatosan! A húst figyeljük. Ha a sör elpárolgott, kell hozzá még víz, jobb esetben húsalaplé, vagy zöldség. Tettem csípős zöldpaprikát is a húshoz.
A saláta marhára egyszerű: a friss, zsenge káposztát apróra vágom, ecettel meglocsolom, só,cukor, őrölt kömény hozzá, és egy kis víz. Keverem, rázom, hagyom.
Idővel a hús is kész, és a lelkesen kavargatott kölespuliszka is puha lesz. Ekkor adjuk hozzá a vajat. Tálalható.