Tárkonyos pulyka juhtúrós kölespuliszkával

Ez a szerencsétlen pulyka egész jó. Nincs karaktere, nem egy személyiség, de éppen ezért kedvünkre használhatjuk. Ha egészséges húst akar fogyasztani az ember, nem téved, ha a pulykát választja. Alacsony kalória, magas fehérje. Kezem ügyébe került egy fél pulykamell, aztán inspirált. 

Ami kell hozzá:

  • fél pulyka melle, szeletelve, nem klopfolva
  • fél deci szezámolaj (lehet napraforgó is, csak akkor nem lesz olyan finom )
  • só, bors a húsra, mindkét oldalon
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy deci sör
  • egy bögre köles, megmosva
  • 2-2 deci tej és víz forral
  • 8-10 deka 100%-os juhtúró
  • friss, vagy szárított tárkony. a szárított kevésbé intenzív, a frissből kevesebb is elég. Szárítottból egy tk. 
  • 5 deka vaj
  • a salátához:
  • negyed fej újkáposzta, vékony szeletekre, aztán negyedelve, gyufaszálnyira
  • ecet
  • só, cukor
  • őrölt köménymag

A húst mos, szeletel. Fokhagymát vékonyra szel. A besózott, borsozott húst a felhevített olajon pirít. Mindkét oldala legyen rózsaszínű. Foki rá. Pirít, aztán sörrel meglocsol. Párol, fedő alatt. 20 perc. Alacsony hőfokon. Végén mehet bele a tárkony. Ha szárított, hamarább, ha friss elég a végén. A megmosott kölest fele vízben, fele tejben főz. Annyi kell hozzá, hogy egy ujjnyira fedje el. Minimum lángon párol. Juhtúró bele, ez adja a sót neki. Egy gerezd fokhagyma még kerülhet bele. Idővel kóstol, ha kell sóz. Kavargatni, folyamatosan! A húst figyeljük. Ha  a sör elpárolgott, kell hozzá még víz, jobb esetben húsalaplé, vagy zöldség. Tettem csípős zöldpaprikát is a húshoz.

A saláta marhára egyszerű: a friss, zsenge káposztát apróra vágom, ecettel meglocsolom, só,cukor, őrölt kömény hozzá, és egy kis víz. Keverem, rázom, hagyom. 

Idővel a hús is kész, és a lelkesen kavargatott kölespuliszka is puha lesz. Ekkor adjuk hozzá a vajat. Tálalható.

Similar Posts